117/1993 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 27.05.1993 do 30.04.2004
Predpis bol zrušený predpisom 105/2004 Z. z.
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
História |
|
|
---|---|---|
Dátum účinnosti | Novela | |
1. | Vyhlásené znenie | |
2. | 27.05.1993 - 30.04.2004 |
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 117/1993 Z. z. |
Názov: | Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky o kontrole výroby a obehu liehu |
Typ: | Vyhláška |
Dátum schválenia: | 30.04.1993 |
Dátum vyhlásenia: | 27.05.1993 |
Dátum účinnosti od: | 27.05.1993 |
Dátum účinnosti do: | 30.04.2004 |
Autor: | Ministerstvo financií Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
Nachádza sa v čiastke: |
511/1992 Zb. | Zákon Slovenskej národnej rady o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov |
105/2004 Z. z. | Zákon o spotrebnej dani z liehu a o zmene a doplnení zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení zákona č. 211/2003 Z. z. |
117
VYHLÁŠKA
Ministerstva financií Slovenskej republiky
z 30. apríla 1993
o kontrole výroby a obehu liehu
Ministerstvo financií Slovenskej republiky podľa § 75 zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov ustanovuje:
§ 1
Úvodné ustanovenia
(1)
(2)
Kontrolu dodržiavania podmienok upravených touto vyhláškou vykonáva správca dane.2)
§ 2
Usporiadanie výrobného zariadenia
(1)
Výrobcovia liehu používajú len také výrobné zariadenie, ktoré zaručuje spoľahlivé
zistenie vyrobeného množstva liehu.
(2)
Výrobné zariadenie je usporiadané tak, aby sa liehové pary a liehové kvapaliny odvádzali
len do chladiča a do kontrolného liehového meradla (ďalej len „meradlo“). Výrobné
zariadenie je vyhotovené tak, aby bolo spoľahlivé, odolné, nepoškodené, tesné, prehľadné,
prístupné a spôsobilé na priloženie uzáverov.
(3)
Lutrové vody zbavené liehu, ak sa pred výstupom z destilačného zariadenia nezmiešajú
s výpalkami alebo sa ďalej nepoužijú vo výrobe, sa odvádzajú do zabezpečených odpadových
jám tak, aby sa dokonale zmiešali so splaškovými vodami alebo znehodnocujúcim prostriedkom.
(4)
Výrobné zariadenie v ovocných liehovaroch4) včítane liehovarov vykonávajúcich pestovateľské pálenie4) je usporiadané tak, aby destilácia bola spojená priamo s rektifikáciou, takže meradlom
bude registrovaný už rektifikovaný hotový výrobok. V rektifikačnom prístroji je inštalované
zariadenie, ktoré znemožní plnenie prístroja záparou.
(5)
V ovocných liehovaroch, kde sa pri výrobe používa odlučovač oleja, vosku a pod. (tento
je umiestnený pred meradlom), sa destiláty zbavené pracej vody alebo oleja odvádzajú
späť do destilačného zariadenia. Odlúčený olej sa odvádza do zabezpečeného zásobníka.
Vyprázdňovanie zásobníkov sa vykonáva pod dozorom daňového úradu.5)
(6)
Spojovacie potrubie meradla v ovocných liehovaroch môže mať odbočky na zachytávanie
jednotlivých podielov destilácie (rektifikácie) pod podmienkou, že na zamedzenie vzdutia
liehu vo výrobnom zariadení nebude obmedzený prítok liehu do meradla kohútmi alebo
ventilmi.
(7)
V iných liehovaroch4) než ovocných alebo liehovaroch vykonávajúcich pestovateľské pálenie je výrobné zariadenie
usporiadané tak, aby vyhovovalo podmienkam ustanoveným touto vyhláškou.
§ 3
Zabezpečenie výrobného zariadenia
(1)
Výrobné zariadenie, t.j. všetky kohúty, ventily, prielezy, príruby, príklopy, zorné
sklá, čistiace otvory, potrubie vedúce liehové pary alebo liehové tekutiny, je v priebehu
výroby zabezpečené plombovaním (ďalej len „uzávery“). Na zabezpečenie sa použije jednoduchý
alebo dvojitý uzáver. Dvojitým uzáverom je ďalší jednoduchý uzáver (kovová mreža alebo
sieť z drôteného pletiva) priložený na obal (plechový kryt) kryjúci jednoduchý uzáver.
(2)
Dvojitým uzáverom sa zabezpečuje celé výrobné zariadenie v ovocných liehovaroch a
liehovaroch vykonávajúcich pestovateľské pálenie, v ostatných liehovarníckych závodoch4) všade tam, kde by jednoduchý uzáver neposkytoval dostatočné zabezpečenie proti prípadnému
preniknutiu do výrobného zariadenia.
(3)
Daňový úrad zabezpečuje uzávermi v ovocných liehovaroch a v liehovaroch na pestovateľské
pálenie celé výrobné zariadenie. V ostatných liehovarníckych závodoch zabezpečuje
uzávermi spojovacie potrubie meradla s chladičom. Ostatné výrobné zariadenia zabezpečuje
uzávermi liehovarnícky závod. Liehovarnícky závod je povinný predložiť daňovému úradu
nákres a popis výrobného zariadenia s vyznačením miest, ktoré zabezpečuje uzávermi.
Daňový úrad v nákrese vyznačí miesta, ktoré zabezpečuje svojimi uzávermi.
§ 4
Registrácia liehu meradlami
(1)
Vyrobený lieh sa meria meradlami povolených sústav a typov.6) Meradlom sa meria aj množstvo rektifikátu v zušľachťovniach liehovín. Ak sa lieh
pri regenerácii zbavuje denaturačných prostriedkov, meradlo sa pripája na chladič
regeneračného zariadenia.
(2)
Meradlo je platne overené metrologickým orgánom6) a zabezpečené uzávermi tohto orgánu alebo uzávermi daňového úradu. Kryt meradla sa
zabezpečuje len uzávermi daňového úradu.
(3)
Meradlo je postavené vo vodorovnej polohe na podmurovke z neomietnutých tehál, do
ktorej sa osadí kotva základnej dosky meradla tak, aby bola vo vodorovnej polohe a
nemohla byť uvoľnená bez poškodenia muriva, a v takej výške, aby sa skúška meradla
vykonala priamym vtokom liehu do suda alebo odmernej nádoby. Meradlo je zo všetkých
strán voľne prístupné a v priebehu výroby liehu trvale spojené s chladičom a vzdialené
od destilačného zariadenia a iných zdrojov tepla tak ďaleko, aby sa zamedzilo zvýšenému
odparu v nádobe meradla.
(4)
Liehovarnícke závody4) (okrem liehovarov vykonávajúcich pestovateľské pálenie) sú povinné zapisovať teplotu
liehu pretekajúceho meradlom podľa pokynov daňového úradu. Teplota sa zisťuje overeným
teplomerom umiestneným v záchytke pre areometer.
(5)
Drobné opravy meradla (napr. oprava zbernej a vložnej nádoby pri netesnosti, oprava
záchytky pre areometer, oprava vylievacieho korýtka) môže liehovarnícky závod vykonávať
len pod dozorom daňového úradu, príp. pod dozorom metrologických orgánov. Opravy na
merných bubnoch, na hlavnom alebo záložnom počítadle, opravy závad vzniknutých neoprávneným
zásahom alebo vonkajším pôsobením na meradlo môže vykonávať len organizácia registrovaná
na vykonávanie tejto činnosti na príslušnom metrologickom orgáne.6) Po vykonanej oprave sa meradlo znova úradne overuje.
(6)
Ak sa z nevyhnutných prevádzkových dôvodov odoberá lieh z výrobného zariadenia pred
jeho registráciou meradlom, možno tak urobiť len cez overené6) vzorkovacie meracie kohúty (ďalej len „kohút“) vložené do príslušného zariadenia,
zabezpečené uzávermi metrologických orgánov alebo daňovým úradom. Meraciu činnosť
kohútov preskúšava metrologický orgán najmenej raz za päť rokov. Ak presahuje rozdiel
medzi počítadlom kohúta a skutočne pretečeným liehom v kohúte s obsahom 0,1 litra
± 3 %, s obsahom 0,5 litra ± 2 % a s obsahom 1 liter ± 1 %, vyradí sa kohút z používania.
(7)
Metrologický orgán vykonáva skúšku tesnenia meradla a mernú skúšku meradla.7) Údaje potrebné na zistenie vyrobeného množstva liehu správcom dane uvedie v overovacom
liste, ktorý je súčasťou meradla.
(8)
Daňový úrad vykonáva začiatočnú aj konečnú úpravu meradla.
(9)
Ustanovenia odsekov 1 až 7 sa primerane vzťahujú aj na výrobu a obeh syntetického
liehu.
§ 5
Zisťovanie vyrobeného množstva liehu
(1)
Pri zisťovaní vyrobeného množstva liehu sa postupuje podľa osobitného predpisu.7)
(2)
Výsledky zistení vyrobeného množstva liehu, ktoré uskutočnil liehovarnícky závod,
pri kontrole predloží daňovému úradu.
(3)
V liehovaroch vykonávajúcich výlučne pestovateľské pálenie sa na opravný koeficient
na teplotnú rozťažnosť meradla a na odchýlku meradla pri zistení vyrobeného množstva
alkoholu neprihliada.
(4)
V prípade väčšieho rozdielu v objemovej koncentrácii ako ± 0,2 % mesačne medzi objemovou
koncentráciou liehu zistenou v zbernej nádobe meradla liehovarníckym závodom a zistením
daňového úradu vykoná sa ďalšie zistenie za účasti liehovarníckeho závodu, pričom
sa zisťujú príčiny rozdielu. Ak sa príčiny rozdielu nezistia alebo ak sa zistené príčiny
rozdielu ihneď neodstránia, meradlo sa vyradí z používania.
(5)
V sporných prípadoch je základom na určenie a zúčtovanie vyrobeného množstva alkoholu
zistenie daňového úradu.
(6)
V ovocných liehovaroch sa môžu predkvapy a dokvapy zisťovať aj vážením. V liehovaroch
vykonávajúcich pestovateľské pálenie sa vyrobené množstvo alkoholu zistené podľa predchádzajúcich
odsekov porovná s množstvom alkoholu, ktorý sa vydal pestovateľom,8) zvýšeným o prípadnú viazanú zásobu. Za vyrobené množstvo sa pokladá vždy to množstvo,
ktoré je väčšie.
(7)
Daňový úrad zisťuje v ovocných liehovaroch a v liehovaroch na pestovateľské pálenie
vyrobené množstvo alkoholu spravidla mesačne, v ostatných liehovarníckych závodoch
nepredvídane s prihliadnutím na prevádzkové pomery (napr. podľa stavu vzoriek v zbernej
nádobe meradla tak, aby väčším odparovaním vzoriek nenastalo nepresné zistenie alebo
aby nepretiekla zberná nádoba). Okrem toho zisťuje vyrobené množstvo alkoholu vo všetkých
liehovarníckych závodoch po skončení výroby liehu alebo prerušení výroby liehu na
čas dlhší ako 10 dní.
(8)
V závodoch, ktoré regenerujú lieh a ktoré sú povinné zisťovať znovuzískané množstvo
liehu meradlom, vykonáva daňový úrad zistenie spravidla na návrh zodpovedného pracovníka
liehovarníckeho závodu.
(9)
Pri poruche v prevádzke spôsobujúcej úbytok v zásobách liehu zistí daňový úrad okrem
vyrobeného množstva alkoholu aj zásoby liehu a o výsledku kontroly spíše zápisnicu,
ktorá je podkladom na prípadné určenie spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty.
(10)
V prípadoch, keď sa pôsobilo na správny chod meradla, meradlo bolo neoprávnene odpojené,
vzduvná nádoba obsahovala vodu alebo liehovú kvapalinu, daňový úrad určí vyrobené
množstvo alkoholu podľa dennej výkonnosti destilačného zariadenia a priemernej objemovej
koncentrácie pri spracovaní rovnakých surovín za bežné alebo predchádzajúce obdobie.
Ak nemožno objemovú koncentráciu určiť takto, použije sa objemová koncentrácia vykázaná
v obdobnom liehovarníckom závode pri spracovaní rovnakých surovín. Použije sa vždy
najvyššia objemová koncentrácia.
§ 6
Zisťovanie dovážaného alebo vyvážaného množstva liehu
Množstvo dovážaného alebo vyvážaného liehu sa zisťuje pri colnom konaní. Pri zisťovaní
sa postupuje podľa osobitného predpisu.9)
§ 7
Zisťovanie zásob liehu
(1)
Lieh sa uskladňuje len v overených nádržiach6) vybavených zariadením, ktoré umožňuje spoľahlivé zistenie zásob.
(2)
Pri zisťovaní zásob liehu sa postupuje podľa osobitného predpisu.10)
(3)
Pri zistení zásob liehu vypočíta daňový úrad úbytok liehu a porovná ho s normou strát.11) Na vplyvy porúch meradla ovplyvňujúce údaje o vyrobenom množstve liehu sa prihliadne
len vtedy, ak liehovarnícky závod preukáže z prevádzkových záznamov čas, keď nastala
porucha meradla, stav počítadiel, príp. čas zastavenia destilácie, a že bola porucha
bezodkladne oznámená daňovému úradu.
(4)
Daňový úrad kontroluje zásoby liehu v ovocných liehovaroch, liehovaroch na pestovateľské
pálenie a v poľnohospodárskych liehovaroch pri záverečnej kontrole po skončení výroby
liehu. V priemyselných a sulfitových liehovaroch, ako aj v rafinériách liehu kontroluje
zásoby liehu k 1. októbru kalendárneho roka. U platiteľov dane, ktorí vykonávajú dovoz
liehu, daňový úrad kontroluje zásoby liehu k 1. októbru kalendárneho roka.
(5)
V octárňach vykonáva daňový úrad kontrolu hospodárenia s liehom podľa potreby, najmenej
raz za rok. Pri kontrole porovná evidované množstvo zásob litrov alkoholu (v denaturáte,
zákvase, kondenzáte) a kyseliny octovej (v octe, denaturáte, zákvase, kondenzáte)
so skutočnými zásobami.
§ 8
Osobitný postup pri obehu liehu
(1)
Denaturácia12) musí prebiehať tak, aby sa pri príprave denaturátu predpísaného zloženia a v priebehu
denaturácie zamedzilo zneužitiu liehu. Vykonáva sa len v takých zariadeniach, ktorými
možno spoľahlivo zisťovať množstvo liehu určeného na denaturáciu, množstvo denaturačného
prostriedku a množstvo pripraveného denaturátu.
(2)
Denaturovaný lieh možno používať len na účely uvedené v osobitnom predpise.12)
(3)
Lieh, okrem osobitne denaturovaného liehu pre octárne, sa na výrobu kozmetických
a mydlárskych výrobkov, dietyléteru a octanu etylnatého denaturuje len v liehovarníckom
závode.
§ 9
Evidencia o výrobe a obehu liehu
(1)
Liehovarnícke závody evidujú na predpísanom tlačive každý príjem vyrobeného množstva
a nákupu liehu a každý výdaj liehu, z ktorého musí byť zrejmý stav a všetok pohyb
liehu. Liehovary vykonávajúce pestovateľské pálenie okrem toho vedú záznam o vyrobených
pestovateľských destilátoch.
(2)
(3)
Evidencie o výrobe a obehu syntetického liehu sa vedú samostatne.
(4)
Uzávierku záznamov predkladajú liehovarnícke závody a výrobne liehovín, octárne a
ostatné právnické a fyzické osoby uvedené v odseku 2 daňovému úradu na preverenie
najneskôr do jedného mesiaca po skončení výroby alebo nákupu, prípadne do jedného
mesiaca po skončení kalendárneho roka.
§ 10
Oznamovacia povinnosť
(1)
Liehovarnícky závod oznámi príslušnému daňovému úradu začatie a ukončenie výroby
liehu a začatie rektifikácie surového destilátu 30 dní vopred.
(2)
Liehovarnícky závod bezodkladne písomne oznámi príslušnému daňovému úradu prerušenie
výroby liehu na čas dlhší ako 10 dní; rovnako písomne oznámi poruchy na meradle, kohúte,
porušenie uzáverov na spojovacom potrubí meradla včítane jeho príslušenstva, porušenie
uzáverov na meradle alebo na kohúte a pod. Väčšie poruchy na meradle a kohúte liehovarnícky
závod súčasne oznámi metrologickým orgánom.6)
§ 11
Spoločné a záverečné ustanovenia
(1)
Platitelia dane vyrábajúci a spracovávajúci lieh a liehoviny zabezpečia všetky podmienky
a poskytnú potrebné pomôcky (areometre na lieh, teplomery, odmerné valce, pracovné
odevy), prípadne pracovníkov potrebných pre správcu dane pri výkone kontroly výroby
a obehu liehu.
(2)
Pri vývoze a dovoze liehu a liehovín pomôcky potrebné na výkon kontroly obehu liehu
zabezpečuje správca dane (colnica).
(3)
Pri zaokrúhľovaní sa postupuje tak, že sa množstvo do 0,5 litra alkoholu nezapočítava;
množstvo 0,5 litra alkoholu a vyššie sa zaokrúhľuje na celý liter alkoholu. V prípadoch,
keď jeden uzavretý úkon sa skladá z viacerých jednotlivých úkonov, zaokrúhľovanie
sa vykonáva až pri záverečnom súčte. Pri výdaji destilátov z ovocných liehovarov alebo
liehovín z výrobní sa zaokrúhľujú až konečné súčty záznamov.
(4)
Výnimky z ustanovení § 2 až 8 tejto vyhlášky môže pre platiteľov dane nachádzajúcich sa na území Slovenskej republiky
povoliť minister financií Slovenskej republiky.
§ 12
Zrušovacie konanie
Zrušuje sa vyhláška Federálneho ministerstva financií č. 17/1972 Zb. o kontrole výroby a obehu liehu.
§ 13
Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
Július Tóth v. r.
1)
§ 25 ods. 2 zákona č. 213/1992 Zb. o spotrebných daniach.
2)
Zákon č. 213/1992 Zb. v znení zákona č. 595/1992 Zb.
3)
Zákon č. 222/1992 Zb. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 596/1992 Zb.
4)
Vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 16/1972 Zb. o hospodárení s liehom v znení vyhlášky Federálneho ministerstva hospodárstva č.
66/1991 Zb.
5)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 84/1991 Zb. o daňových orgánoch v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 136/1992 Zb. Zákon Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov.
6)
Zákon č. 505/1990 Zb. o metrológii.
7)
ON 660801 Zistenie vyrobeného množstva liehu II. Názvoslovie, čl. 7.
III. Pracovný postup, čl. 12, 13 a 14. Ostatné ustanovenia platia primerane.
III. Pracovný postup, čl. 12, 13 a 14. Ostatné ustanovenia platia primerane.
8)
Vyhláška Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky
č. 245/1988 Zb. o pestovateľskom pálení ovocia.
9)
ON 660803 Vyskladňovanie a preverovanie plnenia liehu, II. Vyskladnenie liehu, čl.
11. Ostatné ustanovenia platia primerane.
10)
ON 660802 Zisťovanie zásob liehu, II. Postup pri zistení zásob liehu čl. 4 a 5. Ostatné
ustanovenia platia primerane.
11)
§ 8 vyhlášky Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 16/1972 Zb.
12)
ČSN 660860 Denaturovaný lieh.
ČSN 660861 Denaturácia liehu.
ČSN 660861 Denaturácia liehu.