240/2002 Z. z.
Vyhlásené znenie
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 240/2002 Z. z. |
Názov: | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o registrácii vyrábaných potravín a dovážaných potravín |
Typ: | Vyhláška |
Dátum schválenia: | 24.04.2002 |
Dátum vyhlásenia: | 15.05.2002 |
Autor: | Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
Nachádza sa v čiastke: |
152/1995 Z. z. | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o potravinách |
152/1995 Z. z. | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o potravinách |
240
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 24. apríla 2002
o registrácii vyrábaných potravín a dovážaných potravín
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 4 ods. 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 23/2002 Z. z. ustanovuje:
§ 1
Registračným miestom je Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky1) so sídlom v Bratislave, ktorá zaeviduje výrobcov a dovozcov a poskytuje Štátnemu
zdravotnému ústavu Slovenskej republiky so sídlom v Bratislave informácie o vybraných
výrobkoch2) a evidenčných číslach výrobcov a dovozcov.
§ 2
Register vyrábaných a dovážaných potravín obsahuje tieto údaje:
a)
obchodné meno/meno, priezvisko,
b)
sídlo firmy,
c)
identifikačné číslo organizácie,
d)
evidenčné číslo výrobcu alebo dovozcu,
e)
kategóriu výrobkov,
f)
obchodný názov výrobku,
g)
opis výrobku,
h)
výrobcu pri výrobkoch z dovozu,
i)
krajinu vývozu,
j)
miesto určenia,
k)
spôsob kontroly kvality a zdravotnej neškodnosti,
l)
požiadavky podľa osobitných predpisov3).
§ 3
(1)
Výrobca a dovozca zaregistruje
a)
prvú dodávku dovážaných potravín a tabakových výrobkov; pri ďalšej dodávke predkladá
na registráciu iba potraviny a tabakové výrobky nezaregistrované v predchádzajúcich
dodávkach,
b)
ak ide o čerstvé ovocie, čerstvú zeleninu a konzumné zemiaky, dovozca zaregistruje
každú dodávku,
c)
potraviny a tabakové výrobky, ktoré výrobca začne v Slovenskej republike vyrábať.
(2)
Dodávkou je množstvo potravín a tabakových výrobkov, ktoré je zhodne deklarované
z hľadiska druhu, skupiny alebo podskupiny, kvality, prípadne triedy kvality alebo
odrody, ak sú ustanovené; ak ide o dovážané potraviny a tabakové výrobky, zhodne je
deklarované tiež z hľadiska krajiny vývozu a výrobcu a ak ide o dovážanú čerstvú zeleninu,
čerstvé ovocie a konzumné zemiaky tiež z hľadiska množstva v jednom dopravnom prostriedku
prepravovaného v jednom dni.
(3)
Vzor na registráciu potravín a tabakových výrobkov je uvedený v prílohe č. 1.
(4)
Pri registrácii potravín a tabakových výrobkov dovozca alebo výrobca vyhlasuje, že
vyrábané alebo dovážané výrobky spĺňajú požiadavky ustanovené v osobitných predpisoch,
ako aj, že má zabezpečenú kontrolu kvality a zdravotnej neškodnosti.
(5)
Vyhlásenie o potravinách a tabakových výrobkoch, okrem potravín na osobitné výživové
účely a potravín nového typu, vykonáva
a)
dovozca na základe vlastného posudzovania alebo môže využiť doklady o kvalite a zdravotnej
neškodnosti zahraničného výrobcu, od ktorého výrobok dováža,
b)
výrobca potravín a tabakových výrobkov na základe vlastnej kontroly4) alebo výsledkov akreditovaného laboratória povereného Ministerstvom pôdohospodárstva
Slovenskej republiky alebo Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky.
(6)
Výrobca a dovozca uvádzajú na sprievodných dokladoch (dodací list, faktúra) pri dodávke
potravín a tabakových výrobkov odberateľom evidenčné číslo pridelené registračným
miestom pri registrácii potravín a tabakových výrobkov.
(7)
Výrobca a dovozca oznamuje registračnému miestu
a)
všetky nové skutočnosti, o ktorých sa dozvedel po prvej registrácii dovážaných potravín,
ktoré môžu spôsobiť ohrozenie zdravia spotrebiteľa na domácom trhu,
b)
skončenie výroby alebo dovozu registrovaných potravín a tabakových výrobkov.
(8)
Pred registráciou potravín a tabakových výrobkov výrobca ohlasuje výrobu potravín,
tabakových výrobkov a spolu s dovozcom činnosti súvisiace s ich uvádzaním do obehu
orgánu potravinového dozoru podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 2; registrácia potravín
a tabakových výrobkov sa vykonáva podľa kategórií výrobkov uvedených v tejto prílohe.
(9)
Ak výrobca vyrábal v Slovenskej republike potraviny a tabakové výrobky pred nadobudnutím
účinnosti tejto vyhlášky a naďalej chce túto činnosť vykonávať, zaeviduje sa na registračnom
mieste, a to najneskôr do dvoch mesiacov od účinnosti tejto vyhlášky. Ak výrobca vyrába
potraviny alebo tabakové výrobky vo viacerých prevádzkarňach, uvedie adresy všetkých
prevádzkarní.
§ 4
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. mája 2002.
Pavel Koncoš v. r.
Príloha č. 1 k vyhláške č. 240/2002 Z. z.
Príloha č. 2 k vyhláške č. 240/2002 Z. z.
1)
§ 4 ods. 1 písm. c) zákona č. 337/1998 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení
neskorších predpisov.
2)
§ 23 ods. 3 písm. a),b) a d) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
3)
Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z., zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení neskorších predpisov.
4)
§ 4 ods. 2 písm. a) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení zákona č. 23/2002 Z. z.