592/2002 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.11.2002 do 31.05.2006
Predpis bol zrušený predpisom 126/2006 Z. z.
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
História |
|
|
---|---|---|
Dátum účinnosti | Novela | |
1. | Vyhlásené znenie | |
2. | 01.11.2002 - 31.05.2006 |
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 592/2002 Z. z. |
Názov: | Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú požiadavky na zotavovacie podujatia |
Typ: | Vyhláška |
Dátum schválenia: | 31.07.2002 |
Dátum vyhlásenia: | 11.10.2002 |
Dátum účinnosti od: | 01.11.2002 |
Dátum účinnosti do: | 31.05.2006 |
Autor: | Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
Nachádza sa v čiastke: |
272/1994 Z. z. | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o ochrane zdravia ľudí |
126/2006 Z. z. | Zákon o verejnom zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
592
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 31. júla 2002,
ktorou sa ustanovujú požiadavky na zotavovacie podujatia
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 13j ods. 5 a 10 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení zákona č. 514/2001 Z. z. ustanovuje:
§ 1
Predmet úpravy
(1)
Táto vyhláška ustanovuje
a)
epidemiologicky rizikové potraviny a vybrané druhy potravín, ktoré možno použiť len
pri dodržaní stanovených technologických podmienok, a technologické podmienky na použitie
vybraných druhov epidemiologicky rizikových potravín,1)
b)
podrobnejšie požiadavky na organizáciu zotavovacích podujatí a denný režim detí na
zotavovacom podujatí,
c)
hygienické požiadavky na umiestnenie, funkčné členenie, priestorové usporiadanie,
stravovanie a prevádzku zariadení na zotavovacie podujatia,
d)
vzor vyhlásenia,2)
e)
náležitosti oznámenia,3)
f)
vybavenie lekárničky na zotavovacie podujatie a vybavenie veľkej zdravotníckej brašny
na putovné zotavovacie podujatie,4)
g)
obsah dokumentácie.5)
(2)
Táto vyhláška sa nevzťahuje na organizáciu a pobyt detí v škole v prírode.6)
Organizácia zotavovacích podujatí
§ 2
(1)
Usporiadateľ zotavovacieho podujatia pri organizovaní zotavovacieho podujatia prihliada
na vek a zdravotný stav detí a charakter zotavovacieho podujatia.
(2)
Zotavovacie podujatia možno organizovať, ak ďalej nie je ustanovené inak, pre deti,
ktoré ukončili prvý ročník základnej školy, spravidla od siedmich rokov veku; deti
mladšie ako sedem rokov veku možno prijať na zotavovacie podujatie, len ak sa pravidelne
pripravujú na takýto spôsob života.
(3)
Putovné zotavovacie podujatia možno organizovať pre deti od 12 rokov veku; deti mladšie
ako 12 rokov veku možno prijať na putovné zotavovacie podujatie, len ak sa pravidelne
pripravujú na takýto spôsob života.
(4)
Na vodnú turistiku možno prijať len deti, ktoré vedia plávať.
§ 3
(1)
Usporiadateľ zotavovacieho podujatia v oznámení zotavovacieho podujatia uvedie
a)
meno, priezvisko, adresu a telefónne číslo, ak ide o fyzickú osobu, a obchodné meno
(názov), sídlo a telefónne číslo, ak ide o právnickú osobu,
b)
druh, termín a miesto konania zotavovacieho podujatia,
c)
počet detí a osôb činných na zotavovacom podujatí v jednotlivých turnusoch,
d)
spôsob zásobovania pitnou vodou s údajmi o kvalite pitnej vody a v prípade umývania
detí vo vodnom toku aj s údajmi o kvalite vody vodného toku,
e)
spôsob stravovania,
f)
spôsob zneškodňovania odpadu,
g)
dátum vyhotovenia oznámenia, odtlačok pečiatky a podpis usporiadateľa zotavovacieho
podujatia.
(2)
Usporiadateľ putovného zotavovacieho podujatia okrem údajov uvedených v odseku 1
uvedie aj opis trasy putovania.
(3)
Zákonný zástupca dieťaťa predloží zdravotníkovi v deň nástupu dieťaťa na zotavovacie
podujatie vyhlásenie, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 1.
(4)
Zdravotník pred nástupom detí na zotavovacie podujatie
a)
prevezme od usporiadateľa zotavovacieho podujatia lekárničku na zotavovacie podujatie,
prípadne veľkú zdravotnícku brašnu; vybavenie lekárničky na zotavovacie podujatie
a vybavenie veľkej zdravotníckej brašny na putovné zotavovacie podujatie sú uvedené
v prílohe č. 2,
b)
zistí, či zdravotný stav dieťaťa umožňuje jeho prijatie na zotavovacie podujatie,
prevezme prihlášky detí na zotavovacie podujatie a vyhlásenia zákonných zástupcov
detí (odsek 3) a doklady o zdravotnej spôsobilosti osôb činných na zotavovacom podujatí,
c)
preverí priamo na mieste konania zotavovacieho podujatia zabezpečenie podmienok na
prevádzku zotavovacieho podujatia,
d)
oboznámi vedúceho zotavovacieho podujatia so zdravotným stavom detí,
e)
preverí, či majú všetky deti preukaz poistenca.
(5)
Zdravotník počas zotavovacieho podujatia
a)
priebežne sleduje zdravotný stav detí a osôb činných na zotavovacom podujatí, poskytuje
prvú pomoc a hlási bez meškania všetky ochorenia detí a osôb činných na zotavovacom
podujatí lekárovi, ktorý poskytuje liečebno-preventívnu starostlivosť v mieste konania
zotavovacieho podujatia, a príslušnému orgánu na ochranu zdravia,
b)
ošetruje chorých v izolačných priestoroch a po odchode chorého z izolačných priestorov
zabezpečí všetky opatrenia podľa pokynov lekára alebo orgánu na ochranu zdravia,
c)
vedie zdravotnícky denník,
d)
kontroluje hygienu prevádzky, a to
1.
ochranu zdrojov pitnej vody pred znečistením; v prípade nedostatku pitnej vody alebo
zmeny jej kvality upovedomí orgán na ochranu zdravia,
2.
spôsob odstraňovania odpadov,
3.
spôsob zabezpečenia hygieny na ošetrovni a v izolačných priestoroch,
4.
spôsob zabezpečenia hygieny ostatných priestorov zotavovacieho podujatia,
e)
kontroluje osobnú hygienu detí, usmerňuje ich otužovanie a zabezpečuje zdravotný
dozor pri rekreačnom kúpaní a výletoch,
f)
podieľa sa na zostavovaní denného režimu detí a jedálneho lístka pre deti,
g)
zabezpečí, aby k liekom a dokumentácii zotavovacieho podujatia (§ 9) nemali prístup deti a nepovolané osoby,
h)
informuje vedúceho zotavovacieho podujatia o všetkých závažných skutočnostiach zistených
pri svojej činnosti a o vykonaných opatreniach.
§ 4
Denný režim detí na zotavovacom podujatí
(1)
V dennom režime detí na zotavovacom podujatí je pevne určený čas na spánok, osobnú
hygienu, jedlo a ostatné aktivity s ohľadom na vek a zdravotný stav detí.
(2)
Usporiadateľ zotavovacieho podujatia určí dĺžku spánku sedemročných až desaťročných
detí tak, aby nebola kratšia ako desať hodín denne, a u starších detí, aby nebola
kratšia ako osem hodín denne. Čas pred uložením na spánok vyhradí na pokojnú činnosť,
najmä na osobné voľno.
(3)
Čas na osobnú hygienu usporiadateľ zotavovacieho podujatia denne určí najmenej pol
hodiny po prebudení a pol hodiny pred uložením na spánok.
(4)
Pri pohybovej aktivite usporiadateľ zotavovacieho podujatia prihliada na schopnosti
a záujmy detí. Intenzitu pohybovej aktivity zvyšuje tak, aby dosiahla vrchol koncom
druhej tretiny zotavovacieho podujatia a potom voľne klesala. Tretí deň po začiatku
zotavovacieho podujatia je odpočinok. Na zimných zotavovacích podujatiach možno lyžiarsky
výcvik určiť najviac na šesť hodín denne, a to tri hodiny dopoludnia a tri hodiny
odpoludnia.
(5)
Čas kúpania musí byť určený tak, aby sa deti nekúpali skôr ako jednu hodinu po hlavnom
jedle alebo po intenzívnom cvičení.
§ 5
Hygienické požiadavky na zariadenia na zotavovacie podujatia
(1)
Zotavovacie podujatia možno uskutočňovať v trvalých stavbách7) alebo dočasných stavbách7) (ďalej len „stavba") a v stanových táboroch so stálou základňou alebo v stanových
táboroch vo voľnej prírode (ďalej len „stanový tábor"), ktoré možno umiestniť len
na
a)
suchom, bezprašnom pozemku nezamorenom hmyzom, ktorý je chránený zeleňou pred zdrojmi
znečistenia ovzdušia a zdrojmi hluku,
b)
pozemku s dobrou prístupovou cestou a bez prístupu hospodárskych zvierat s výnimkou
stanových táborov vo voľnej prírode; stanové tábory vo voľnej prírode sa umiestňujú
mimo zátopových území vodných tokov.
(2)
Zimné zotavovacie podujatia možno uskutočňovať len v stavbách, ktoré majú zabezpečené
vykurovanie, prívod teplej vody, priestory na sušenie odevov a ukladanie športových
potrieb.
(3)
Priestory v stavbách musia mať vyčlenené priestory na spanie, spoločenskú a športovú
činnosť, stravovanie, sušenie odevov a obuvi, priestory na umývanie a sprchovanie,
záchody, ošetrovňu a izolačnú miestnosť. Priestory na spanie, spoločenskú a športovú
činnosť a stravovanie musia mať prirodzené osvetlenie a vetranie.
(4)
V stanových táboroch musia byť vyčlenené stany na spanie a uloženie osobných vecí,
stany alebo prístrešky na stravovanie, stany na sušenie odevov a obuvi, prípadne aj
stany na spoločenskú činnosť a osobitné priestory na umývanie a sprchovanie a záchody.
V stanových táboroch so stálou základňou musia byť vyčlenené aj priestory na izoláciu
chorých.
(5)
Priestory na spanie v stavbách musia byť oddelené od ostatných priestorov a členené
na miestnosti na spanie pre deti a miestnosti na spanie pre vedúcich oddielov alebo
skupín detí, ktoré bezprostredne nadväzujú na miestnosti na spanie pre deti. Miestnosti
na spanie pre deti musia byť oddelené podľa pohlavia.
(6)
Najmenšia podlahová plocha miestnosti na spanie v stavbách je 3 m2 na jednu osobu, pričom do plochy miestnosti sa nezapočítavajú pôdorysné plochy skríň.
Poschodové postele možno umiestniť v miestnosti na spanie, len ak výška stropu je
najmenej 260 cm, pričom horné lôžko nesmie byť vyššie ako 150 cm nad zemou a priestor
medzi spodným a horným lôžkom nesmie byť menší ako 100 cm. Horné lôžko poschodovej
postele musí byť zabezpečené bočnicou a nepriepustnou podložkou. Poschodové postele
môžu používať len deti nad 10 rokov veku.
(7)
Stany určené na spanie vedúcich oddielov alebo skupín detí musia bezprostredne nadväzovať
na stany určené na spanie detí. Stany určené na spanie detí musia byť oddelené podľa
pohlavia.
(8)
Priestory v stanoch na spanie a uloženie osobných vecí musia byť izolované od zeme
proti vlhkosti a chladu. Stany postavené na jednom mieste dlhšie ako 21 dní musia
mať izolujúcu podlahu na celej ploche stanu. Ak sú v stanoch lôžka, musia byť umiestnené
40 cm nad zemou.
(9)
Najmenšia podlahová plocha priestorov na spoločenskú činnosť v stavbách je 1 m2 na jedno dieťa.
(10)
Priestory na stravovanie v stavbách musia byť oddelené od ostatných priestorov a
členené na jedáleň, kuchyňu, hrubú prípravovňu, sklady, šatne a zariadenia na osobnú
hygienu zamestnancov stravovacej prevádzky. Najmenšia podlahová plocha jedálne je
1 m2 na jedného stravníka v jednej zmene.
(11)
Priestory na stravovanie v stanových táboroch so stálou základňou musia byť členené
na jedáleň, kuchyňu a skladovacie priestory.
(12)
Priestory na umývanie a sprchovanie v stavbách musia byť oddelené podľa pohlavia
detí a usporiadané tak, aby na umývanie pripadol jeden výtokový kohút s odpadovým
žľabom alebo jedno umývadlo na päť detí a na sprchovanie jedna sprchová ružica na
25 detí. V týchto priestoroch musia mať deti možnosť denného umytia a sprchovania
teplou vodou. Priestory na umývanie a sprchovanie musia byť zriadené najmenej 25 m
od studne na spádovej strane.
(13)
Priestory na umývanie a sprchovanie v stanových táboroch musia byť kryté, oddelené
podľa pohlavia detí a usporiadané tak, aby na umývanie pripadol jeden výtokový kohút
s odpadovým žľabom alebo jedno umývadlo na päť detí a na sprchovanie jedna sprchová
ružica na 25 detí. V týchto priestoroch musia mať deti možnosť umytia a sprchovania
teplou vodou najmenej jedenkrát v týždni. Priestory na umývanie a sprchovanie musia
byť zriadené najmenej 25 m od studne na spádovej strane.
(14)
(15)
Záchody v stavbách a v stanových táboroch so stálou základňou možno zriaďovať splachovacie
alebo suché. Musia byť usporiadané tak, aby boli oddelené podľa pohlavia detí a aby
pripadli dva záchody na 20 dievčat, jeden ďalší záchod na každých ďalších 20 dievčat
a jeden záchod a jeden pisoár na 20 chlapcov. Príchod k záchodom musí byť v noci osvetlený.
(16)
Záchody v stavbách a stanových táboroch musia byť umiestnené najmenej 25 m od zdroja
pitnej vody v závislosti od povahy terénu, spravidla 50 m od stravovacieho zariadenia
v smere prevládajúcich vetrov a najmenej 25 m od posledného ubytovacieho miesta. V
blízkosti záchodov musí byť zariadenie na umytie rúk.
(17)
V stanových táboroch vo voľnej prírode musia byť záchody usporiadané ako zákopové
latríny, najmenej 35 cm hlboké, mimo vodohospodársky chránených území. Latríny musia
byť denne prevrstvené zeminou a vhodným dezinfekčným prostriedkom a pred opustením
táboriska zasypané zeminou a označené. Musia byť usporiadané tak, aby pripadli dve
latríny na 20 dievčat, jedna ďalšia latrína na každých ďalších 20 dievčat a jedna
latrína na 20 chlapcov.
(18)
Ošetrovňa a izolačná miestnosť v stavbách musia byť usporiadané tak, aby boli oddelené
od ostatných častí zariadenia, s oddelenými priestormi podľa pohlavia, s možnosťou
vykurovania a použitia teplej vody. Priestory, v ktorých je izolačná miestnosť, musia
byť riešené so samostatnými zariadeniami na osobnú hygienu detí. Najmenšia podlahová
plocha izolačnej miestnosti je 5 m2 na jedného chorého. Musí byť usporiadaná tak, aby na 30 detí pripadlo jedno lôžko.
Lôžka nesmú byť poschodové.
(19)
Ošetrovňa a izolačná miestnosť (odsek 3) a stany na izoláciu chorých (odsek 4) nesmú
byť používané na ubytovanie zdravotníka.
(20)
Vonkajšie priestory zariadení na zotavovacie podujatia musia byť členené na ihriská
a priestory na pohybovú činnosť detí.
§ 6
Stravovanie
(1)
Stravovanie detí musí byť zabezpečené s prihliadnutím na ich vek, zdravotný stav
a fyzickú záťaž, pričom podávaná strava musí byť zdravotne neškodná a biologicky hodnotná.
(2)
Dennú stravu možno podávať len podľa jedálneho lístka. Pozostáva z raňajok, desiatej,
obeda, olovrantu a večere. Interval medzi jednotlivými jedlami je najviac tri hodiny.
Pri činnostiach mimo priestorov zariadenia na zotavovacie podujatie možno zlúčiť raňajky
s desiatou a obed s olovrantom. Čas podávania hlavného jedla od ukončenia jeho prípravy
je najviac dve hodiny. Nápoje musia byť zabezpečené po celý deň. Ak nie sú v spotrebiteľskom
balení, musia byť podávané z krytých nádob s výpustným kohútikom.
(3)
Epidemiologicky rizikové potraviny a vybrané druhy potravín, ktoré možno použiť len
pri dodržaní stanovených technologických podmienok, a technologické podmienky na použitie
vybraných druhov epidemiologicky rizikových potravín sú uvedené v prílohe č. 3.
(4)
Pri putovných zotavovacích podujatiach je súčasťou raňajok teplý nápoj a jedno z
hlavných jedál musí byť teplé.
(5)
Ak nie je stravovanie detí zabezpečené v zariadení spoločného stravovania, prípravu
stravy zabezpečujú osoby činné na zotavovacom podujatí a deti za podmienok uvedených
v odseku 6, a to spôsobom, ktorý zabezpečí zdravotnú neškodnosť podávaných pokrmov.
(6)
Deti sa môžu podieľať na príprave stravy iba pred jej tepelným spracovaním a pri
pomocných prácach. V stanových táboroch vo voľnej prírode sa môžu deti podieľať na
celej príprave stravy a jej výdaji, ak sú pod dozorom osoby činnej pri stravovaní
a ak sú dodržané zásady osobnej a prevádzkovej hygieny. Na príprave stravy sa môžu
podieľať iba zdravé deti; ich zdravotný stav posúdi zdravotník.
Prevádzka zariadení na zotavovacie podujatia
§ 7
(1)
Zariadenia na zotavovacie podujatia musia byť zabezpečené dostatočným množstvom pitnej
vody. Na putovných zotavovacích podujatiach a v stanových táboroch vo voľnej prírode
možno odoberať pitnú vodu iba z vodných zdrojov, ktorých voda zodpovedá požiadavkám
na kvalitu pitnej vody.9) V prípade obmedzeného množstva pitnej vody možno na účely osobnej hygieny s výnimkou
čistenia zubov a na upratovanie používať vodu, ktorá zodpovedá požiadavkám na kvalitu
vody na kúpanie.8)
(2)
Na zotavovacích podujatiach musí byť zabezpečené plynulé zneškodňovanie odpadov a
odstraňovanie splaškových vôd tak, aby nebola ohrozená zdravotná neškodnosť povrchových
vôd a podzemných vôd.
§ 8
(1)
Pred začiatkom zotavovacieho podujatia a medzi jeho jednotlivými turnusmi musí byť
zabezpečené všeobecné upratovanie celého zariadenia na zotavovacie podujatie vrátane
vonkajších priestorov.
(2)
Počas zotavovacieho podujatia musí byť zabezpečené denné upratovanie všetkých priestorov
a dezinfekcia zariadení na osobnú hygienu. Denné upratovanie miestností na spanie
určených pre deti môžu vykonávať deti len pod vedením osoby poverenej výchovou detí.
(3)
Posteľná bielizeň musí byť vymieňaná podľa potreby, najmenej však jedenkrát za 14
dní a vždy pred použitím lôžka iným dieťaťom a po chorobe dieťaťa. Manipuláciu s posteľnou
bielizňou pri výskyte prenosného ochorenia vykonáva podľa pokynov lekára alebo orgánu
na ochranu zdravia len dospelá osoba.
§ 9
Dokumentácia zotavovacieho podujatia
Dokumentácia zotavovacieho podujatia obsahuje
a)
zoznam detí a zoznam osôb činných na zotavovacom podujatí s uvedením ich mena, priezviska
a bydliska, u osôb činných na zotavovacom podujatí aj povolania a zamestnávateľa,
b)
prihlášky detí na zotavovacie podujatie,
c)
vyhlásenia zákonných zástupcov detí (§ 3 ods. 3),
d)
doklady o zdravotnej spôsobilosti osôb činných na zotavovacom podujatí,
e)
zdravotnícky denník.
§ 10
Zrušovacie ustanovenie
Zrušuje sa úprava Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky z
15. apríla 1980 č. Z-630/1980-B/3-05 o hygienických požiadavkách na zotavovacie akcie
pre deti a dorast, uverejnená vo Vestníku Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej
republiky č. 4/1980, registrovaná v čiastke č. 32/1980 Zb.
§ 11
Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. novembra 2002.
Roman Kováč v. r.
Príloha č. 2 k vyhláške č. 592/2002 Z. z.
VYBAVENIE LEKÁRNIČKY NA ZOTAVOVACIE PODUJATIE A VYBAVENIE VEĽKEJ ZDRAVOTNÍCKEJ BRAŠNY
NA PUTOVNÉ ZOTAVOVACIE PODUJATIE
Liek | Počet kusov | ATC klasifikácia |
Lieky proti zvracaniu pri cestách autom, autobusom, lietadlom | 20 tbl. | A04AD |
Lieky proti bolesti hlavy, zubov | 20 tbl. | N02BE71 |
Lieky proti kŕčovitým bolestiam (menštruačné bolesti, koliky) | 20 tbl. | M01AE01 |
Lieky proti horúčke | 100 tbl. | N02BA |
Lieky proti hnačke | 100 tbl. | A07BA01 |
Lieky proti zápche | 20 tbl. | A06AB08 |
Lieky proti páleniu záhy | 1 balenie | A02AB03 |
Lieky proti kožnej plesni | 1 balenie | D01AE15 |
Lokálne prípravky na kožné alergie, po uštipnutí hmyzom a podobne | 2 balenia | D04AA13 |
Lieky na alergiu na slnko, uštipnutie | 30 tbl. | R06AX |
Lokálne prípravky pri spálení kože | 4 balenia | D03AX03 |
Lokálne prípravky na drobné rany | 5 balení | D06AX |
Lokálne prípravky pri poraneniach mäkkých tkanív a kĺbov po úraze | 10 balení | C05BA01 |
Lokálne prípravky na opar po opaľovaní | 1 balenie | D06BB06 |
Očné kvapky - proti zápalu spojoviek, aj alergickému | 3 balenia | S01AA30 |
Kvapky do nosa | 2 balenia | R01AA05 |
Kvapky do ucha | 2 balenia | S02CA |
Dezinfekčné prostriedky | 5 balení | D08AJ |
Dezinfekčné prostriedky na hubenie hmyzu | 2 balenia |   |
Repelentné prostriedky na odpudenie hmyzu, najmä komárov | 4 balenia |   |
Lekársky teplomer | 1 ks |   |
Obväzový materiál (gáza hydrofilná skladaná sterilná - 10 ks, trojrohá šatka látková - 3 ks, PVC rúško - 1 ks, náplasť hladká - 3 balenia, obväz hotový sterilný - 10 ks, ovínadlo hydrofilné sterilné - 40 ks, ovínadlo elastické - 10 ks, rýchloobväz - 2 balenia, náplasť s vankúšikom - 10 ks, dlaha - 2 ks) | ||
Rukavice jednorazové | 2 ks |   |
Zatváracie špendlíky | 10 ks |   |
Malé nožnice | 1 ks |   |
Pinzeta | 1 ks |   |
Poznámka:
Vybavenie lekárničky na zotavovacie podujatie a vybavenie veľkej zdravotníckej brašny
na putovné zotavovacie podujatie sa vzťahuje na zotavovacie podujatie pre 80 detí.
Pri zvýšenom počte detí musí byť vybavenie liekmi a zdravotníckym materiálom primerane
upravené.
Príloha č. 3 k vyhláške č. 592/2002 Z. z.
EPIDEMIOLOGICKY RIZIKOVÉ POTRAVINY, VYBRANÉ DRUHY POTRAVÍN, KTORÉ MOŽNO POUŽIŤ LEN
PRI DODRŽANÍ STANOVENÝCH TECHNOLOGICKÝCH PODMIENOK, A TECHNOLOGICKÉ PODMIENKY NA POUŽITIE
VYBRANÝCH DRUHOV
EPIDEMIOLOGICKY RIZIKOVÝCH POTRAVÍN
A. Epidemiologicky rizikové potraviny
1. mleté a sekané mäsá z distribučnej siete a výrobky z nich,
2. nedostatočne tepelne spracované mäsá,
3. jaternice, zabíjačková kaša, tlačenka, krvné tučnice,
4. surové mäsá typu tatársky biftek,
5. nekonzervované rybie výrobky,
6. všetky výrobky s aspikom a rôsolom,
7. majonéza a všetky výrobky s majonézou,
8. tepelne nespracované vajcia a tepelne nedostatočne spracované vajcia,
9. mäkké cukrárske výrobky,
10. šľahačka a smotana bez tepelnej úpravy,
11. zmrzlina vrátane zmrzliny pripravovanej na mieste,
12. huby okrem húb získaných z distribučnej siete,
13. tvaroh domácej výroby,
14. pečeňový syr, pečeňovky, čajovky, maslovky a podobne,
15. bryndza,
16. vnútornosti okrem bravčovej, teľacej a hydinovej pečene,
17. nepasterizované mlieko.
B. Vybrané druhy potravín, ktoré možno použiť len pri dodržaní stanovených technologických
podmienok, a technologické podmienky na použitie vybraných druhov epidemiologicky
rizikových potravín
1. nátierky
- musia byť spracované zásadne z čerstvých surovín a podávané najneskôr do dvoch hodín
po spracovaní, pri zabezpečení chladenia od 0 do 4 oC najneskôr do troch hodín,
2. mlieko a mliečne výrobky typu smotanových krémov
- môžu sa podávať len do dátumu minimálnej trvanlivosti,
3. mäkké salámy a údeniny
- môžu sa podávať len po tepelnom spracovaní, pričom musia byť spotrebované v deň
nákupu,
4. suroviny a požívatiny určené na ďalšiu prípravu
- nesmú sa predvariť deň vopred (vajíčka, zemiaky, ryža, cestoviny),
5. mleté mäso
- možno pripravovať len z čerstvého surového mäsa a musí byť tepelne spracované najneskôr
do troch hodín.
1)
§ 13j ods. 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení zákona č. 514/2001 Z. z.
2)
§ 13j ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
3)
§ 13j ods. 9 písm. a) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
4)
§ 13j ods. 9 písm. c) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
5)
§ 13j ods. 9 písm. f) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
6)
Vyhláška Ministerstva školstva a vedy Slovenskej republiky č. 295/1994 Z. z. o škole v prírode.
7)
Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov.
8)
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 30/2002 Z. z. o požiadavkách na vodu na kúpanie, kontrolu kvality vody na kúpanie a na kúpaliská.
9)
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 29/2002 Z. z. o požiadavkách na pitnú vodu a kontrolu kvality pitnej vody.