652/2002 Z. z.
Vyhlásené znenie
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 652/2002 Z. z. |
Názov: | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o vykonávaní odbornej prípravy potrebnej na vydanie povolenia na prevádzkovanie liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia |
Typ: | Vyhláška |
Dátum schválenia: | 11.11.2002 |
Dátum vyhlásenia: | 30.11.2002 |
Autor: | Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
Nachádza sa v čiastke: |
467/2002 Z. z. | Zákon o výrobe a uvádzaní liehu na trh |
652
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 11. novembra 2002
o vykonávaní odbornej prípravy potrebnej na vydanie povolenia na prevádzkovanie liehovarníckeho
závodu na pestovateľské pálenie ovocia
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo") podľa
§ 8 ods. 8 zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh ustanovuje:
§ 1
(1)
Odbornú prípravu absolvuje žiadateľ o vydanie povolenia na výrobu liehu v liehovarníckom
závode na pestovateľské pálenie ovocia alebo zodpovedný zástupca žiadateľa (ďalej
len „žiadateľ") vo vzdelávacom zariadení s akreditáciou.1)
(2)
Žiadateľa do odbornej prípravy zaradí na základe prihlášky vzdelávacie zariadenie.
(3)
Odbornú prípravu ukončí žiadateľ záverečnou skúškou.
§ 2
Odborná príprava pozostáva z teoretickej prípravy a z praktickej prípravy v celkovom
rozsahu najmenej 80 vyučovacích hodín, ktorej obsah a rozsah je uvedený v prílohe.
§ 3
(1)
Záverečná skúška sa skladá z
a)
písomnej skúšky a
b)
ústnej skúšky.
(2)
Žiadateľ vykoná záverečnú skúšku pred skúšobnou komisiou (ďalej len „komisia"). Komisia
má sedem členov, ktorých vymenúva a odvoláva vedúci vzdelávacieho zariadenia. Predsedu
komisie vymenúva a odvoláva ministerstvo.
(3)
Komisia sa uznáša nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých členov.
§ 4
(1)
Termín záverečnej skúšky určuje komisia podľa študijného plánu.
(2)
Výsledok záverečnej skúšky sa hodnotí stupňami
a)
prospel,
b)
neprospel.
(3)
Komisia po vykonaní záverečnej skúšky oboznámi žiadateľa s jej výsledkom a vyhotoví
zápisnicu.
(4)
Žiadateľ, ktorý na záverečnej skúške neprospel, môže záverečnú skúšku jedenkrát opakovať
v termíne, ktorý určí komisia.
(5)
Ak sa žiadateľ nemohol zúčastniť na záverečnej skúške alebo na opakovanej záverečnej
skúške z ospravedlniteľného dôvodu, komisia žiadateľovi určí náhradný termín jej konania.
§ 5
(1)
Žiadateľovi, ktorý prospel pri vykonaní záverečnej skúšky, vydá vzdelávacie zariadenie
osvedčenie o úspešnom vykonaní odbornej prípravy.
(2)
Osvedčenie podľa odseku 1 obsahuje najmä tieto údaje:
a)
osobné údaje žiadateľa,
b)
označenie činnosti, na ktorú žiadateľ úspešne ukončil odbornú prípravu,
c)
dátum jeho vydania,
d)
označenie vzdelávacieho zariadenia a odtlačok jeho pečiatky,
e)
podpis predsedu komisie a vedúceho vzdelávacieho zariadenia.
§ 6
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 273/1997 Z. z. o vykonaní odbornej prípravy potrebnej na vydanie povolenia na výrobu liehu v liehovarníckom
závode na pestovateľské pálenie ovocia.
§ 7
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2003.
Zsolt Simon v. r.
Príloha k vyhláške č. 652/2002 Z. z.
OBSAH A ROZSAH ODBORNEJ PRÍPRAVY
  | Obsah odbornej prípravy | Rozsah (počet hodín) |
1. | Technologický postup výroby destilátov v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, podstata kvasného procesu, príprava kvasov, choroby a chyby kvasenia, suroviny, meranie liehu a roztokov, prepočet stupňovitosti | 24 hodín |
a) chemické zloženie ovocia a ovocných štiav z hľadiska ich spracovania na destiláty v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, posúdenie vhodnosti suroviny na prípravu ovocných destilátov, vplyv úpravy ovocia pred kvasením na kvalitu destilátu, | ||
b) biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, úloha kvasiniek, baktérií octového, mliečneho a maslového kvasenia, úloha plesní, | ||
c) biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, vplyv teploty, vplyv prístupu vzduchu a kyslosti kvasu na priebeh procesu, hlavné a vedľajšie produkty kvasenia, maximálny výťažok liehu a liehovín, vznik metanolu a aldehydov ako nežiaducich zložiek, vznik esterov ako zložky arómy destilátov, vplyv skladovania destilátu na obsah nežiaducich zložiek, prídavok kvasníc ako technologická operácia - vplyv na rýchlosť procesu a na kvalitu destilátu, | ||
d) kontrola a riadenie procesu liehového kvasenia - zmyslové hodnotenie, chemické analýzy, stanovenie rozpustnej sušiny refraktometricky na princípe merania hustoty hustomerom, sacharometrom, muštomerom a Mohrovými váhami, stanovenie celkovej kyslosti, | ||
e) destilácia, princíp jednoduchej destilácie, základné pojmy, jednoduchá destilácia, opakovaná jednoduchá destilácia, vzťah medzi teplotou pár a obsahom etanolu, strojové zariadenie, | ||
f) destilácia kvaseného ovocia v praxi, prvá destilácia, druhá destilácia, riadenie procesu a jeho kontrola, nepretržitá destilácia, | ||
g) rektifikácia, cieľ rektifikácie a princípu procesu, rektifikačná kolóna, funkcia etáží, reflux, zvýšenie účinnosti delenia zložiek destilátu pri jednoduchších zariadeniach bez rektifikačnej kolóny, | ||
h) dosahované výťažky liehu a destilátov z jednotlivých druhov ovocia v praxi, spotreba surovín, vody a energie, množstvo a zloženie vznikajúcich odpadov, výpalky a lutrová voda ako odpad, spôsoby likvidácie a obmedzenia ich využitia, hodnotenie výpalkov a odpadových vôd pomocou kritérií BSK a CHSK. | ||
2. | Technologické zariadenia v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
a) destilačné a rektifikačné zariadenia, | ||
b) chladiace zariadenia. | ||
3. | Lokalizácia výstavby liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
4. | Hygienické zásady zriaďovania liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
a) hygiena a sanitácia, zdravotné zabezpečenie pitnej vody, kanalizácia a odkanalizovanie kvapalných a tuhých odpadov a odpadových vôd, hygienické požiadavky na cudzorodé látky v požívatinách, | ||
b) ochrana životného prostredia, právne predpisy o vodách, odpadoch, ochrane ovzdušia. | ||
5. | Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci | 4 hodiny |
a) právne predpisy o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, | ||
b) právne predpisy upravujúce požiadavky na objekty liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie ovocia, | ||
c) požiadavky na technické zariadenia z hľadiska bezpečnosti práce, | ||
d) elektrické zariadenia v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia. | ||
6. | Právne predpisy upravujúce prevádzkovanie liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 8 hodín |
a) povoľovanie výroby liehu v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, | ||
b) podrobnosti o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, | ||
c) vyhodnocovanie výrobného obdobia, | ||
d) potravinový zákon a potravinový kódex. | ||
7. | Právne predpisy upravujúce oblasť zdaňovania liehu | 8 hodín |
8. | Vedenie liehovarníckej dokumentácie | 4 hodiny |
9. | Kontrola výroby a obehu liehu podľa platných právnych predpisov | 4 hodiny |
10. | Praktická príprava zameraná najmä na | 16 hodín |
a) meranie liehu a roztokov, | ||
b) použitie liehovarníckych a alkoholometrických tabuliek a prepočty, | ||
c) liehovarnícke meradlá - zabezpečenie technologického zariadenia proti nedovolenei manipulácii. |
1)
§ 85 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v znení zákona č. 386/1997 Z. z.