653/2002 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.2003
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 653/2002 Z. z. |
Názov: | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe použitia vzoriek liehu |
Typ: | Vyhláška |
Dátum schválenia: | 11.11.2002 |
Dátum vyhlásenia: | 30.11.2002 |
Dátum účinnosti od: | 01.01.2003 |
Autor: | Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
Nachádza sa v čiastke: |
467/2002 Z. z. | Zákon o výrobe a uvádzaní liehu na trh |
653
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 11. novembra 2002
o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe
použitia vzoriek liehu
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo") podľa
§ 8 ods. 9 zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh ustanovuje:
§ 1
§ 2
(1)
V liehovare možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom
pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v čerstvom stave alebo v skvasenom
stave vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté alebo
iné prímesi (ďalej len „kvas").
(2)
(3)
Výrobné zariadenie liehovaru nemožno používať na iné účely, ako je výroba destilátu
určeného na vlastnú spotrebu pestovateľa.6)
§ 3
(1)
Výrobné obdobie na prevádzkovanie liehovaru (ďalej len „výrobné obdobie") je od 1.
júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka.
(2)
Začatie výroby destilátu v liehovare v každom výrobnom období určuje prevádzkovateľ.
Termín začatia oznámi prevádzkovateľ správcovi dane v lehote podľa osobitného predpisu7) a ministerstvu najneskôr desať dní odo dňa začatia výroby.
§ 4
(1)
Prevádzkovateľ môže prijať kvas na ďalšie spracovanie len na základe písomnej žiadosti
pestovateľa o výrobu destilátu. Vzor žiadosti pestovateľa o výrobu destilátu je uvedený
v prílohe.
(2)
Pestovateľ v žiadosti o výrobu destilátu uvedie
a)
meno a priezvisko, dátum narodenia, adresu trvalého pobytu,
b)
množstvo a druh dodaného kvasu,
c)
dátum podania žiadosti,
d)
vyhlásenie, že kvas pochádza z ovocia dopestovaného vlastnou pestovateľskou činnosťou.
(3)
Ak si pestovateľ v príslušnom výrobnom období dal vyrobiť destilát aj v inom liehovare,
k žiadosti priloží písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti, v ktorom uvedie najmä množstvo
vyrobeného destilátu v litroch alkoholu (l a) a sídlo liehovaru s potvrdením liehovaru
o množstve vyrobeného destilátu.
(4)
Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas v nádobách z plechu, v pozinkovaných
alebo inak povrchovo upravených kovových nádobách, v obaloch z plastu, ktoré neboli
určené na potravinárske účely alebo ktoré chuťou alebo vôňou vykazujú znaky cudzích
prímesí, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu destilátu alebo znehodnotiť technologické
zariadenie liehovaru.
§ 5
(1)
Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi kontrolu kvality vyrobeného destilátu, koncentrácie
etylalkoholu, odpis a kontrolu množstva destilátu pretečeného kontrolným liehovým
meradlom a odobratie vyrobeného množstva destilátu do nádob dodaných pestovateľom.
(2)
Ak pestovateľ zistí nedostatky, prevádzkovateľ liehovaru zabezpečí odstránenie nedostatkov,
ktoré zavinil.
§ 6
Vyhodnotenie výrobného obdobia vykonáva prevádzkovateľ a výsledok oznamuje ministerstvu
do desiatich dní po skončení výroby. Vo vyhodnotení výrobného obdobia uvedie
a)
sídlo liehovaru,
b)
meno a priezvisko zodpovedného zástupcu prevádzkovateľa,
c)
vyhodnocované výrobné obdobie,
d)
množstvo vyrobeného destilátu v litroch alkoholu (l a) celkom,
e)
množstvo odovzdaného destilátu v litroch alkoholu (l a) celkom,
f)
množstvo odovzdaného destilátu v litroch alkoholu (l a), z ktorého bol uplatnený
nárok na oslobodenie od spotrebnej dane z liehu,8)
g)
množstvo odovzdaného destilátu v litroch alkoholu (l a), z ktorého bola odvedená
spotrebná daň,
h)
zoznam pestovateľov s uvedením množstva destilátu v litroch alkoholu (l a) vyrobeného
pre pestovateľa na základe žiadosti a množstva destilátu alkoholu (l a) skutočne odovzdaného
pestovateľovi,
i)
sumu odvedenej spotrebnej dane z liehu v Sk.
§ 7
Prevádzkovateľ zverejní na prístupnom mieste v liehovare prevádzkový poriadok liehovaru,
ktorý upravuje najmä spôsob
a)
preberania kvasu,
b)
odovzdávania vyrobených destilátov pestovateľovi,
c)
riešenia reklamácií a
d)
likvidácie výpalkov.
§ 8
(1)
Vzorky destilátu zo zberných nádob a vložných nádob kontrolného liehového meradla
získané v priebehu výrobného obdobia sa použijú na zaliehovanie kontrolného liehového
meradla. Zostávajúce množstvo destilátu zlikviduje prevádzkovateľ v prítomnosti správcu
dane, ktorý zároveň určí spôsob jeho likvidácie.
(2)
Prevádzkovateľ vedie evidenciu vzoriek destilátu odobratých, použitých a zlikvidovaných
podľa odseku 1.
§ 9
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 78/1997 Z. z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia.
§ 10
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2003.
Zsolt Simon v. r.
1)
§ 2 ods. 2 písm. c) štvrtý bod zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh.
2)
§ 2 ods. 3 písm. p) zákona č. 467/2002 Z. z.
3)
§ 8 ods. 1 zákona č. 467/2002 Z. z.
4)
§ 2 ods. 5 písm. b) zákona č. 467/2002 Z. z.
5)
Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 117/1993 Z. z. o kontrole výroby a obehu liehu.
6)
§ 8 ods. 3 zákona č. 467/2002 Z. z.
7)
§ 5 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 229/1995 Z. z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov.
8)
§ 12 ods. 2 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 229/1995 Z. z.