226/2004 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.05.2004 do 14.05.2007
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
| História |
|
|
|---|---|---|
| Dátum účinnosti | Novela | |
| 1. | Vyhlásené znenie | |
| 2. | 01.05.2004 - 14.05.2007 | |
| 3. | 15.05.2007 - 31.12.2011 | 228/2007 Z. z. |
Otvoriť všetky
| Číslo predpisu: | 226/2004 Z. z. |
| Názov: | Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu |
| Typ: | Vyhláška |
| Dátum schválenia: | 25.03.2004 |
| Dátum vyhlásenia: | 29.04.2004 |
| Dátum účinnosti od: | 01.05.2004 |
| Dátum účinnosti do: | 14.05.2007 |
| Autor: | Ministerstvo financií Slovenskej republiky |
| Právna oblasť: |
|
| Nachádza sa v čiastke: |
| 105/2004 Z. z. | Zákon o spotrebnej dani z liehu a o zmene a doplnení zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení zákona č. 211/2003 Z. z. |
| 228/2007 Z. z. | Vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 226/2004 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu |
| 530/2011 Z. z. | Zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov |
226
VYHLÁŠKA
Ministerstva financií Slovenskej republiky
z 25. marca 2004,
ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení
na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní
zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu
Ministerstvo financií Slovenskej republiky podľa § 20 ods. 6, § 21 ods. 2, 3 a 7, § 22 ods. 7, § 38 ods. 1 písm. a) a ods. 4, § 45 ods. 3 písm. f) a § 49 ods. 4 zákona č. 105/2004 Z. z. o spotrebnej dani z liehu a o zmene a doplnení zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení zákona č. 211/2003 Z. z. (ďalej len „zákon“)
ustanovuje:
Požiadavky na výrobné zariadenia v podnikoch na výrobu liehu, na zariadenia na spracovanie,
skladovanie a prepravu liehu a požiadavky na ich usporiadanie
§ 1
Podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie výrobného zariadenia na výrobu liehu v
podnikoch na výrobu liehu
(1)
Usporiadaním technologického zariadenia na výrobu liehu sa rozumie úprava zariadení
uvedených v odseku 2 zabezpečujúca spoľahlivé zistenie množstva vyrobeného liehu.
(2)
Technologickými zariadeniami na výrobu liehu v podniku na výrobu liehu1) (ďalej len „výrobné zariadenia") sú destilačné, rafinačné a rektifikačné prístroje
a ich súčasti, potrubia, iné prístroje a ich súčasti, v ktorých sú lieh a liehové
pary neregistrované kontrolným objemovým meradlom na lieh2) (ďalej len „kontrolné liehové meradlo"), ako aj zariadenia na zberanie a odvádzanie
lutrových vôd a odlúčených olejov a voskov, pričom lutrovými vodami sú vody vznikajúce
po oddelení liehu v procese výroby; v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie
ovocia, kde sa úkvapy a dokvapy odvádzajú do zariadenia na zachytávanie lutrových
vôd, sa za lutrové vody považuje aj zmes úkvapov a dokvapov s lutrovými vodami.
(3)
Výrobné zariadenia majú byť vyrobené z materiálu odolného proti pôsobeniu liehu,
liehových pár a proti pôsobeniu prevádzkovej teploty a tlaku a majú byť spoľahlivé,
nepoškodené, tesné, prehľadné a prístupné. Povrchová úprava alebo izolácia výrobných
zariadení nemá ovplyvniť spoľahlivé zistenie vyrobeného množstva liehu.
(4)
Súčasti výrobných zariadení a ich spojenia, v ktorých sú liehové kvapaliny a liehové
pary ešte nezaregistrované kontrolným liehovým meradlom, majú byť trvalo pevne a tesne
spojené a konštrukčne prispôsobené tak, aby boli odolné proti neoprávnenému preniknutiu
do výrobného zariadenia a aby ich bolo možné zabezpečiť uzáverou colného úradu (ďalej
len „uzávera").
(5)
Na spájkovanie častí výrobných zariadení sa používajú len tvrdé spájky. Na utesnenie
výrobného zariadenia sa používajú len hmoty odolné proti pôsobeniu prevádzkovej teploty
a tlaku a proti pôsobeniu liehu a liehových pár.
(6)
Výrobné zariadenia podľa odseku 2 majú byť usporiadané tak, aby sa všetky neodmerané
liehové kvapaliny a liehové pary odvádzali iba do chladiča a ďalej len do kontrolného
liehového meradla alebo späť do výrobného zariadenia a aby boli spôsobilé na priloženie
uzáver.
(7)
Výrobné zariadenia v ovocných liehovaroch a v liehovarníckych závodoch na pestovateľské
pálenie ovocia majú byť usporiadané tak, aby destilácia bola priamo spojená s rektifikáciou
a kontrolným liehovým meradlom sa registroval už rektifikovaný lieh. Rektifikačný
prístroj má zariadenie, ktoré znemožní plnenie prístroja záparou.
(8)
V liehovarníckom závode s nespojitým systémom destilácie a rektifikácie má sa vyrobený
lieh registrovať kontrolným liehovým meradlom na každom stupni výroby.
(9)
Potrubie, ktorým sa prepravuje lieh a liehové pary ešte neodmerané kontrolným liehovým
meradlom, nemá byť poškodené a ani opravované tak, aby sa zabránilo spoľahlivému zisteniu
vyrobeného množstva liehu; ak také potrubie prechádza cez stenu alebo strop, ponechá
sa okolo neho na každej strane dostatočný priestor na jeho prehliadku.
(10)
Do kontrolného liehového meradla má lieh vtekať samospádom.
(11)
Na spojovacom potrubí od chladiča ku kontrolnému liehovému meradlu sa umiestňujú
epruvety a odvzdušňovacie zariadenia.
(12)
Spojovacie potrubie kontrolného liehového meradla v ovocných liehovaroch môže mať
odbočky na zachytávanie jednotlivých podielov destilácie (rektifikácie), ak nespôsobia
vzdutie liehu vo výrobnom zariadení obmedzením prítoku liehu do meradla nesprávne
umiestnenými kohútmi alebo ventilmi.
(13)
Ak sa spätný tok liehu vracia do varného kotla destilačného prístroja, prívodné záparové
potrubie má ústiť do zvláštnej kovovej nádoby umiestnenej na dne varného kotla destilačného
prístroja tak, že táto nádoba zostane naplnená záparou aj po vyprázdnení varného kotla
a prívodné potrubie bude úplne ponorené do zápary, ktorá zostala. Vypúšťacie potrubie
výpalkov má byť usporiadané tak, aby vo varnom kotle destilačného prístroja zostali
výpalky v množstve najmenej 10 % objemu varného kotla.
(14)
Ak sa lutrové vody zbavené liehu pred výstupom z destilačného zariadenia nezmiešajú
s výpalkami alebo sa ďalej nepoužijú, odvedú sa odpadovým potrubím zabezpečeným colným
úradom tak, aby sa dokonale zmiešali so splaškovými vodami alebo so znehodnocujúcim
prostriedkom.
(15)
V ovocných liehovaroch a v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia
sa zmerané alebo zvážené úkvapy a dokvapy nepoužité na ďalšie spracovanie môžu zničiť
vypustením do odpadovej jamy so znehodnocujúcim prostriedkom. Množstvo liehu obsiahnutého
v zničených úkvapoch a dokvapoch sa zmeria; o zničení úkvapov a dokvapov sa vyhotoví
protokol.
(16)
V rafinérii liehu majú byť úkvapy a dokvapy merané kontrolným liehovým meradlom.
(17)
Ak sa v ovocných liehovaroch používa odlučovač oleja a vosku, umiestňuje sa pred
kontrolným liehovým meradlom a lieh zbavený pracej vody a oleja sa odvádza späť do
destilačného zariadenia. Odlúčený olej a vosk sa odvádza do zásobníka zabezpečeného
colným úradom. Ak sú odlúčené oleje a vosk určené na zničenie, obsah zásobníka sa
pri vypúšťaní zmieša s výpalkami alebo so znehodnocujúcim prostriedkom.
(18)
V chemickom liehovare, v ktorom sa vyrobený lieh ďalej rafinuje, má byť odvádzanie
rafinovaného syntetického liehu z obehovej nádrže nastavené tak, aby pri odvádzaní
liehu z tejto nádrže do
a)
potrubia pre syntetický lieh vznikol lieh s minimálnym obsahom vyšších alkoholov
a prchavých látok určených pre syntetický lieh,
b)
odpadovej nádrže bol lieh znehodnotený zmiešaním so surovinou na výrobu syntetického
liehu.
§ 2
Podrobnosti o požiadavkách na technologické zariadenia na spracovanie liehu, skladovanie
liehu a na prepravu liehu
(1)
Usporiadaním technologického zariadenia na spracovanie liehu, na skladovanie liehu
a na prepravu liehu sa rozumie úprava zariadení uvedených v odsekoch 2 až 4 zabezpečujúca
spoľahlivé zistenie množstva spracovaného liehu, skladovaného liehu a prepravovaného
liehu.
(2)
Technologickým zariadením na spracovanie liehu sú dávkovacie, zmiešavacie alebo iné
zariadenia, ktoré sú vybavené overeným meracím zariadením a ktoré spĺňajú požiadavky
podľa osobitného predpisu,3) ako aj prečerpávacie zariadenia.
(3)
Technologickým zariadením na skladovanie liehu sú nádrže, sudy, prepravné nádoby
a iné nádoby, v ktorých sa skladuje zmeraný lieh a ktoré spĺňajú požiadavky podľa
osobitného predpisu.3)
(4)
Technologickým zariadením na prepravu liehu sú prepravné nádrže, sudy, autocisterny,
železničné cisterny a iné nádoby, v ktorých sa prepravuje zmeraný lieh a ktoré spĺňajú
požiadavky podľa osobitného predpisu.3)
(5)
Technologické zariadenia na spracovanie liehu, na skladovanie liehu a na prepravu
liehu majú byť vyrobené z materiálov odolných proti pôsobeniu liehu a liehových pár
a majú byť prispôsobené na priloženie uzáver. Ak technologické zariadenie na skladovanie
liehu nie je prispôsobené na priloženie uzáver, postupuje sa podľa § 22 ods. 6 zákona.
(6)
Nádrže na skladovanie liehu majú mať tvar pravidelného valca alebo hranola a majú
byť vybavené zariadením na meranie výšky hladiny a objemu liehu v súlade s osobitným
predpisom.3) Dno nádrže má byť mierne sklonené a výpust s kohútom má byť umiestený na najnižšom
mieste nádrže; armatúry na spodnej časti nádrže majú byť z ocele, mosadze alebo medi.
(7)
Nádrže na skladovanie liehu vyššie ako 2 m majú mať na plášti vzorkovacie kohúty
na odber vzoriek liehu z rôznych vrstiev obsahu nádrže, a to maximálne vo vzdialenosti
2 m, alebo majú mať na veku otvor, ktorý je prispôsobený na ponorenie vzorkovacieho
zariadenia na odber vzoriek liehu z rôznych vrstiev nádrže.
(8)
Nádrže na skladovanie liehu majú mať vyznačený objem liehu, ktorý zostane pod nulovým
bodom.
(9)
Nádrže na skladovanie liehu a na prepravu liehu sa majú plniť najviac do 95 % objemu.
Spôsoby zabezpečenia zariadenia na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu
§ 3
Zabezpečenie výrobných zariadení na výrobu liehu v podnikoch na výrobu liehu
(1)
Zabezpečením výrobných zariadení v podnikoch na výrobu liehu uzáverami sa rozumie
umiestnenie plomb na jednotlivých častiach výrobného zariadenia zamestnancom colného
úradu. Zabezpečenie sa má vykonať pred prvým začatím výroby liehu a podľa potreby
po vykonaní každej opravy jednotlivých častí výrobného zariadenia alebo poškodenia
uzávery.
(2)
Na zabezpečenie výrobných zariadení sa používa jednoduchá alebo dvojitá uzávera.
Jednoduchou uzáverou je umiestnenie plomb priamo na jednotlivé časti výrobného zariadenia.
Dvojitou uzáverou je ďalšia jednoduchá uzávera priložená na plechový kryt, kovovú
mrežu alebo sieť z drôteného pletiva, ktorá kryje jednoduchú uzáveru.
(3)
Na zabezpečenie výrobných zariadení sa používajú plomby a plombovacie kliešte s raznicou
Colného riaditeľstva Slovenskej republiky a
a)
špirálovitý plombovací drôtik, ak teplota zabezpečovaného zariadenia alebo jeho časti
môže pri obvyklej prevádzke presiahnuť 50 oC, alebo
b)
impregnovaný motúz, ak teplota zabezpečovaného zariadenia alebo jeho časti môže pri
obvyklej prevádzke byť najviac 50 oC.
(4)
Spojenie medzi prítokovým potrubím do kontrolného liehového meradla a prírubou odtokového
potrubia z chladiča má byť zakryté nenatretým plechovým krytom a zabezpečené uzáverou.
Ak je spojovacie potrubie medzi chladičom a kontrolným liehovým meradlom vyhotovené
z nerezovej ocele, plechovým krytom majú byť zabezpečené prírubové spoje.
(5)
V ovocných liehovaroch a v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia
má byť celé výrobné zariadenie zabezpečené dvojitou uzáverou; v ostatných liehovarníckych
závodoch sa dvojitou uzáverou zabezpečia výrobné zariadenia, ak by jednoduchá uzávera
dostatočne nezabezpečovala výrobné zariadenia proti neoprávnenému preniknutiu.
(6)
Uzáverami majú byť zabezpečené všetky kohúty, ventily, otvory, príruby, príklopy,
odnímateľné zorné sklá, čistiace otvory a potrubia tej časti výrobného zariadenia,
v ktorej sa nachádzajú nezmerané liehové pary alebo liehové kvapaliny. Spojovacie
potrubie od chladiča k meradlám, meradlá a zariadenie na odvádzanie lutrových vôd
sa majú zabezpečiť vo všetkých podnikoch na výrobu liehu.
(7)
V záparovej kolóne má byť potrubie na vodu používanú na jej čistenie zabezpečené
kohútom a spätným ventilom. Uzáverou majú byť zabezpečené časti nad prívodným záparovým
potrubím, a to priezory, čistiace otvory, prielezy; nezabezpečujú sa časti pod prívodným
záparovým potrubím a záparové čerpadlo, potrubie na odtok výpalkov, výpalkový regulátor
a zdvíhač výpalkov.
(8)
Kohúty a spätné ventily potrubia na vodu používanú na čistenie kolóny odvádzajúcej
lutrové vody majú byť zabezpečené uzáverou. Uzáverou majú byť zabezpečené epruvety
na odober vzoriek na zisťovanie objemovej koncentrácie liehu v lutrovej vode.
(9)
V rafinačných a rektifikačných kolónach majú byť zabezpečené všetky ich časti nad
prívodným potrubím spätného toku, príruby na potrubie spätného toku a príruby na potrubie
na odvádzanie liehových pár; nezabezpečujú sa časti pod prívodným potrubím spätného
toku. Ventily na veku rafinačných a rektifikačných kolón sa môžu zabezpečiť drôtenými
košmi.
(10)
Deflegmátory, odvodňovacie zariadenie, kondenzátory a chladiče majú byť zabezpečené
uzáverami na všetkých vonkajších aj vnútorných rozoberateľných spojoch s ďalšími časťami
výrobného zariadenia.
(11)
Ostatné časti výrobného zariadenia, napríklad zariadenie na zachytávanie liehu z
plynov z kvasenia, majú byť zabezpečené, iba ak sa v týchto častiach výrobného zariadenia
nachádza lieh s obsahom alkoholu viac ako 15 % objemu.
(12)
V chemickom liehovare, v ktorom sa pri výrobe používa obehová nádrž, majú byť uzáverami
zabezpečené všetky odvádzacie potrubia z tejto nádrže až k prípojným miestam do destilačnej
kolóny alebo do potrubia pre technický lieh, alebo do odpadovej nádrže.
§ 4
Zabezpečenie zariadenia na spracovanie, skladovanie a na prepravu liehu
Zabezpečením zariadenia na spracovanie, skladovanie a na prepravu liehu sa rozumie
umiestnenie uzáver colného úradu alebo uzáver prevádzkovateľa daňového skladu na skladovacie
nádrže, sudy, prepravné obaly, autocisterny, železničné cisterny, iné zariadenia a
priestory, v ktorých sa nachádza zmeraný lieh.
Meranie a zisťovanie množstva vyrobeného liehu
§ 5
Meranie množstva vyrobeného liehu, použitie kontrolného liehového meradla a spôsob
jeho zabezpečenia
(1)
Na meranie množstva vyrobeného liehu sa používajú kontrolné liehové meradlá, stacionárne
nádrže alebo iné meradlá overené podľa osobitného predpisu.3)
(2)
Kontrolné liehové meradlo je určené meradlo,4) ktoré podlieha schváleniu typu, prvotnému overeniu a následnému pravidelnému overovaniu
v lehotách podľa osobitného predpisu.5) Technické a metrologické požiadavky na kontrolné liehové meradlo a metódy jeho skúšania
pri overovaní sú uvedené v osobitnom predpise.2)
(3)
Kontrolné liehové meradlo má byť umiestnené na podstavci (podmurovke) z neomietnutých
plných tehál z pálenej hliny, do ktorého sa osadí kotva základovej dosky meradla alebo
jeho iné kotviace prvky tak, aby meradlo bolo vo vodorovnej polohe a nemohlo sa uvoľniť
bez poškodenia muriva; kontrolné liehové meradlo má byť umiestnené v takej výške,
aby sa skúška pri jeho overovaní podľa osobitného predpisu2) vykonala priamym vtokom liehu do suda alebo odmernej nádoby.
(4)
Kontrolné liehové meradlo má byť počas výroby trvalo spojené s chladičom a umiestnené
tak, aby bolo zo všetkých strán voľne prístupné; ak sa lieh regeneruje, kontrolné
liehové meradlo má byť pripojené na chladič regeneračného zariadenia. Kontrolné liehové
meradlo je od destilačného zariadenia a iných zdrojov tepla vzdialené tak, aby sa
zamedzilo zvýšenému odparovaniu liehu v zbernej nádobe meradla.
(5)
Uzáverou colného úradu má byť zabezpečený kryt kontrolného liehového meradla; ak
na jednotlivých častiach kontrolného liehového meradla nie je spoločný kryt vhodný
na priloženie uzáver, má byť uzáverou samostatne zabezpečená každá jeho časť.
(6)
Uzáverou colného úradu majú byť zabezpečené pravé a ľavé dvierka do zbernej a vložnej
nádoby kontrolného liehového meradla. Prevádzkovateľ podniku na výrobu liehu môže
zabezpečiť ľavé dvierka do zbernej a vložnej nádoby kontrolného liehového meradla.
§ 6
Kontrola a úprava kontrolného liehového meradla
(1)
Kontrola a úprava kontrolného liehového meradla podľa § 21 ods. 3 zákona sa vykonáva pred každým začatím výroby liehu a pred každým ukončením výroby liehu.
Kontrola správnosti chodu meradla sa vykonáva počas výroby liehu vždy pri zisťovaní
vyrobeného množstva liehu. Úprava kontrolného liehového meradla sa môže vykonať aj
s prihliadnutím na prevádzkové pomery.
(2)
Pred každým začatím výroby liehu sa kontroluje
a)
umiestnenie kontrolného liehového meradla,
b)
platnosť dokladu o overení kontrolného liehového meradla,
c)
počet, umiestnenie a neporušenosť uzáver na kontrolnom liehovom meradle,
d)
stav počítadla kontrolného liehového meradla.
(3)
Po kontrole a úprave kontrolného liehového meradla má byť meradlo zabezpečené uzáverou
colného úradu.
(4)
Počas výroby liehu sa pri zisťovaní vyrobeného množstva liehu kontroluje správny
chod kontrolného liehového meradla, pričom sa
a)
preveruje pevnosť spojenia osi počítadla s hriadeľom merného bubna,
b)
zisťuje a zaznamenáva teplota nameraná maximálnym teplomerom,
c)
zisťuje stav základovej dosky kontrolného liehového meradla,
d)
preveruje správnosť vzorkovacieho zariadenia kontrolného liehového meradla; odchýlka
medzi skutočne zisteným množstvom liehu vo vzorkovacom zariadení kontrolného liehového
meradla a vypočítaným množstvom liehu v zbernej nádobe meradla nesmie byť vyššia ako
15 %; ak je táto hodnota vyššia ako 15 %, meradlo sa má až do jeho nového overenia
vyradiť z prevádzky.
(5)
Ak sa pri výrobe liehu prekročí dovolený rozsah teplôt kontrolného liehového meradla,
meradlo sa až do jeho nového overenia vyradí z prevádzky.
(6)
Ak teplota zmeraná maximálnym teplomerom prekročila 70 oC, kontrolné liehové meradlo sa až do jeho nového overenia vyradí z prevádzky.
(7)
Po ukončení výroby a po ukončení zisťovania vyrobeného množstva liehu sa kontrolné
liehové meradlo skontroluje a opäť zabezpečí uzáverou colného úradu. Ak kontrolné
liehové meradlo nie je vyprázdnené, colný úrad pred jeho opätovným zabezpečením vyprázdni
obsah zberných a vložných nádob.
(8)
Ak sa z nevyhnutných prevádzkových dôvodov odoberá lieh z výrobného zariadenia pred
jeho registráciou kontrolným liehovým meradlom, možno tak urobiť len cez objemové
prietokové meradlá na kvapaliny6) použité na odber vzoriek a overené podľa osobitného predpisu.3) Ak z technických príčin nemožno odoberať vzorky liehu cez objemové prietokové meradlá
na kvapaliny,6) v tom prípade sa vzorka liehu odoberie len v prítomnosti zamestnanca colného úradu.
(9)
Drobné opravy kontrolného liehového meradla, napríklad opravu netesnosti výpustného
kohúta (ventilu) zbernej nádoby jeho dotiahnutím, opravu uvoľnenia uchytenia naberačiek,
dotiahnutie dvojitého lievika, vyčistenie záchytky pre areometer, možno vykonávať
len v prítomnosti zamestnanca colného úradu.
(10)
Opravy na meracích komorách bubna, na hlavnom alebo záložnom počítadle kontrolného
liehového meradla a opravy porúch vzniknutých neoprávneným zásahom alebo vonkajším
pôsobením na meradlo môže vykonávať len právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená
na túto činnosť podľa osobitného predpisu.7)
§ 7
Určenie objemovej koncentrácie liehu a objemového množstva liehu
(1)
(2)
Pri výpočte objemovej koncentrácie liehu sa postupuje podľa osobitného predpisu.10)
(3)
Pri určovaní objemovej koncentrácie liehu pyknometrom sa postupuje podľa osobitného
predpisu.11)
(4)
Objemová koncentrácia liehu v pribudline sa určí na základe merania hustoty pyknometrom.
(5)
Ak sa určí objemová koncentrácia liehu spôsobmi podľa odseku 1, rozhodujúci je výsledok
merania uskutočnený pyknometrom.
(6)
Na účely zistenia objemového množstva liehu v merných jednotkách sa objemová koncentrácia
liehu zistená podľa odseku 1 prepočíta na objemovú koncentráciu liehu pri teplote
20 oC.
(7)
Pri výpočte objemového množstva liehu v merných jednotkách pri teplote 20 oC z hmotnosti liehu alebo z objemu liehu sa postupuje podľa osobitného predpisu.10)
§ 8
Spôsob zisťovania vyrobeného množstva liehu
(1)
Vyrobené množstvo liehu sa zisťuje z objemu liehu pretečeného kontrolným liehovým
meradlom, z objemovej koncentrácie liehu a z priemernej teploty liehu pretečeného
meradlom.
(2)
Celkový objem liehu pretečeného kontrolným liehovým meradlom sa zisťuje z rozdielu
údajov na konci a na začiatku obdobia, počas ktorého sa zisťuje vyrobené množstvo
liehu. Vyrobené množstvo liehu Ve v l a. pri teplote 20 oC sa vypočíta podľa vzorca
kde
Vm je objem liehu, ktorý predstavuje rozdiel stavu hlavného počítadla kontrolného liehového
meradla na konci a na začiatku obdobia, počas ktorého sa zisťuje vyrobené množstvo
liehu, pričom sa prihliada na posun počítadla pri ručnom pretočení hlavného merného
bubna meradla,
Vz je objem liehu, ktorý predstavuje rozdiel stavu záložného počítadla kontrolného liehového
meradla na konci a na začiatku obdobia, počas ktorého sa zisťuje vyrobené množstvo
liehu, pričom sa prihliada na posun počítadla pri ručnom pretočení záložného merného
bubna meradla,
Vnm je objem liehu nezaregistrovaný počítadlami kontrolného liehového meradla,
kv je prevodný koeficient pre objemovú koncentráciu liehu v zbernej nádobe kontrolného
liehového meradla a pre priemernú teplotu liehu v zbernej nádobe meradla prepočítanú
na 20 oC,
Fb je korekčný faktor na teplotnú rozťažnosť kontrolného liehového meradla,
Kb je korekčný koeficient na chybu údaja kontrolného liehového meradla zistený skúškou
správnosti meradla podľa osobitného predpisu.2)
(3)
Objemová koncentrácia liehu sa zisťuje areometrom zo zbernej nádoby kontrolného liehového
meradla a koriguje sa podľa zistenej objemovej koncentrácie liehu vo vložnej nádobe
meradla; pri vložnej nádobe je prípustný rozdiel spôsobený vyparením do 0,2 objemových
% liehu mesačne; ak je táto hodnota vyššia ako 0,2 objemových % liehu, pripočíta sa
polovica tohto rozdielu k objemovej koncentrácii liehu zisteného v zbernej nádobe.
(4)
Priemerná teplota liehu pretečeného kontrolným liehovým meradlom sa zaznamenáva za
určené obdobie a zisťuje sa teplomerom overeným podľa osobitného predpisu3) umiestneným v záchytke pre areometer; teplota sa určí ako jednoduchý aritmetický
priemer teplôt alebo ako vážený aritmetický priemer podľa množstiev liehu. V liehovarníckych
závodoch na pestovateľské pálenie ovocia sa teplota liehu nezaznamenáva a rozumie
sa ňou teplota 20 oC.
(5)
Na základe § 21 ods. 3 zákona sa zisťuje množstvo vyrobeného liehu v podnikoch na výrobu liehu podľa prevádzkových
podmienok, a to
a)
vždy pri takom naplnení ľavej zbernej nádoby kontrolného liehového meradla, aby nedošlo
k jej pretečeniu,
b)
vždy po skončení výroby liehu, a to bezodkladne,
c)
vždy po ukončení obdobia výroby liehu, a to najneskôr do 14 dní odo dňa ukončenia
obdobia výroby liehu,
d)
pri nepredvídaných poruchách pri výrobe liehu, a to bezodkladne,
e)
pri prerušení výroby liehu na viac ako desať dní, a to najneskôr do 14 dní odo dňa
prerušenia výroby liehu,
f)
pri vyradení kontrolného liehového meradla z používania, a to bezodkladne,
g)
pri ukončení merania liehu pri poruche kontrolného liehového meradla, a to bezodkladne.
(6)
Objemové množstvo liehu sa zaokrúhľuje na celé litre. Množstvo vyrobeného liehu sa
zaokrúhľuje tak, že množstvo liehu do 0,5 litra sa zaokrúhli nadol a množstvo liehu
nad 0,5 litra vrátane sa zaokrúhľuje nahor; zaokrúhľovanie sa vykonáva až pri konečnom
súčte vyrobeného množstva liehu. Pri výdaji destilátov z ovocných liehovarov alebo
liehovín z výrobní liehovín sa zaokrúhľujú až konečné súčty.
(7)
Pri zistení vyrobeného množstva liehu v liehovarníckych závodoch na pestovateľské
pálenie ovocia sa neprihliada na korekčný faktor na teplotnú rozťažnosť kontrolného
liehového meradla a ani na korekčný koeficient na chybu údaja meradla.
(8)
V liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia sa na výrobnom liste uvedie
aj množstvo liehu vo vzorkách zberných nádob kontrolného liehového meradla. V liehovarníckych
závodoch na pestovateľské pálenie ovocia sa zistené vyrobené množstvo liehu porovná
s množstvom liehu vydaným pestovateľovi,12) zvýšeným o prípadnú viazanú zásobu. Za vyrobené množstvo liehu sa pokladá vždy to
množstvo liehu, ktoré je väčšie.
(9)
Výsledky zistení vyrobeného množstva liehu zistené prevádzkovateľom podniku na výrobu
sa porovnajú s výsledkami zistenia colného úradu. Ak sa zistí väčší rozdiel v objemovej
koncentrácii liehu ako ± 0,2 % mesačne medzi objemovou koncentráciou liehu v zbernej
nádobe kontrolného liehového meradla zistenou prevádzkovateľom podniku na výrobu liehu
a hodnotou zistenou colným úradom, vykoná sa na základe § 21 ods. 3 zákona za účasti prevádzkovateľa podniku na výrobu liehu ďalšie zistenie vyrobeného množstva
liehu. Ak sa nezistia príčiny rozdielu alebo ak sa zistené príčiny rozdielu ihneď
neodstránia, kontrolné liehové meradlo sa vyradí z prevádzky. V sporných prípadoch
je základom na určenie a zúčtovanie vyrobeného množstva liehu zistenie colného úradu.
(10)
Ak sa zistí neoprávnený zásah, ktorý má vplyv na správny chod kontrolného liehového
meradla, alebo ak bolo meradlo neoprávnene odpojené, alebo ak vzduvná nádoba meradla
obsahovala vodu alebo liehovú kvapalinu, vyrobené množstvo liehu sa určí na základe
§ 21 ods. 3 zákona, a to podľa dennej výkonnosti destilačného zariadenia a priemernej objemovej koncentrácie
liehu pri spracovaní rovnakých surovín za bežné alebo predchádzajúce obdobie. Ak nemožno
objemovú koncentráciu liehu takto určiť, použije sa objemová koncentrácia liehu zistená
v obdobnom liehovarníckom závode pri spracovaní rovnakých surovín. Pri určení vyrobeného
množstva liehu sa použije najvyššia objemová koncentrácia liehu.
(11)
Pri poruche kontrolného liehového meradla prevádzkovateľ podniku na výrobu liehu
odoberá vyrobený lieh do nádrží overených podľa osobitného predpisu,3) ktoré majú byť zabezpečené uzáverou colného úradu, a to počas celej doby určenej
colným úradom.
(12)
V prípade vzniku rozdielov v údajoch o vyrobenom množstve liehu pre poruchu kontrolného
liehového meradla sa na vplyv poruchy prihliadne, ak prevádzkovateľ podniku na výrobu
liehu preukáže čas, kedy nastala porucha meradla, predloží záznam o stave počítadiel
a preukáže, že porucha bola bezodkladne oznámená colnému úradu.
(13)
Pri zisťovaní množstva úkvapov a dokvapov, ktoré nie sú registrované kontrolným liehovým
meradlom, sa postupuje podľa § 10.
(14)
Pri poruche v prevádzke spôsobujúcej úbytok v zásobách liehu sa podľa § 21 ods. 7 zákona zisťujú okrem vyrobeného množstva liehu aj zásoby liehu (§ 9).
Spôsob a zisťovanie zásob liehu, lehoty na zisťovanie zásob liehu a zisťovanie množstva
prijímaného liehu a množstva vydaného liehu
§ 9
Lehoty na zisťovanie zásob liehu
(1)
Zásoby liehu vrátane množstva liehu obsiahnutého v zásobách surovín, polotovarov
a hotových výrobkov sa zisťujú na základe § 21 ods. 7 zákona k 30. septembru kalendárneho roka.
(2)
Zásoby liehu u prevádzkovateľov liehovarníckych závodov na pestovateľské pálenie
ovocia sa zisťujú do 14 dní odo dňa ukončenia výroby liehu v prebiehajúcom výrobnom
období.13)
(3)
Okrem zisťovania zásob liehu v lehotách podľa odsekov 1 a 2 a podľa § 8 ods. 14 sa zásoby liehu zisťujú na základe § 21 ods. 7 zákona vždy podľa potreby.
§ 10
Spôsob zisťovania zásob liehu
(1)
Zásoby liehu vrátane množstva liehu obsiahnutého v zásobách surovín, polotovarov
a hotových výrobkov sa zisťujú z ich hmotnosti a objemovej koncentrácie liehu alebo
z ich objemu, teploty a objemovej koncentrácie liehu, a to spôsobom podľa § 7 primerane.
(2)
Celkové množstvo liehu v skladovacej nádrži alebo prepravnej nádrži sa zisťuje ako
súčet množstva liehu zistený podľa objemovej stupnice nádrže overenej podľa osobitného
predpisu3) (ďalej len „stavoznak") alebo podľa hodnoty uvedenej na mernej tyči overenej podľa
osobitného predpisu3) a množstva liehu pod nulovým bodom nádrže.
(3)
Pri zisťovaní zásob liehu z objemu liehu sa objemové množstvo liehu VE v l a. pri teplote 20 oC vypočíta podľa vzorca
kde
VN je celkový objem liehu v skladovacej nádrži alebo v prepravnej nádrži,
kv je prevodný koeficient pre objemovú koncentráciu liehu v skladovacej nádrži alebo
v prepravnej nádrži určený z alkoholometrických tabuliek10) pre priemernú teplotu liehu v nádrži a pre objemovú koncentráciu liehu v nádrži prepočítanú
na 20 oC,
Fb je korekčný faktor pre teplotnú rozťažnosť v skladovacej nádrži alebo v prepravnej
nádrži.
(4)
Pri zisťovaní zásob liehu z hmotnosti liehu sa objemové množstvo liehu VE v l a. priteplote 20 oC vypočíta podľa vzorca
kde
Z je celková hmotnosť liehu v kg,
km je prevodný koeficient pre objemovú koncentráciu liehu v skladovacej nádrži alebo
prepravnej nádrži určený z alkoholometrických tabuliek10) pre objemovú koncentráciu liehu v skladovacej nádrži alebo prepravnej nádrži prepočítanú
na 20 oC.
(5)
Zásoby liehu sa zisťujú v každej skladovacej nádrži alebo prepravnej nádrži vždy
osobitne a vypočítané množstvo liehu sa uvádza na dve desatinné miesta. Celkové množstvo
zistených zásob liehu je súčet zásob liehu zistených v jednotlivých skladovacích nádržiach
alebo prepravných nádržiach. Zaokrúhlenie sa vykonáva až pri záverečnom súčte celkových
zásob liehu spôsobom podľa § 8 ods. 6.
(6)
V skladovacích nádržiach alebo v prepravných nádržiach, ktorých obsah možno premiešať,
sa objem zásob liehu zisťuje spôsobom podľa odseku 2 a z teploty liehu v nádrži; z
nádrží sa odoberie vzorka liehu, v ktorej sa areometrom určí objemová koncentrácia
liehu a teplota liehu.
(7)
V skladovacích nádržiach alebo v prepravných nádržiach, ktorých obsah nemožno premiešať,
sa objem zásob liehu zisťuje spôsobom podľa odseku 2. Z rôznych vrstiev nádrže sa
výpustnými kohútmi odoberú vzorky liehu, v ktorých sa určí objemová koncentrácia liehu
a jeho teplota; konečná objemová koncentrácia liehu a jeho teplota sa vypočítajú ako
jednoduchý aritmetický priemer hodnôt objemovej koncentrácie liehu a teplôt jednotlivých
vzoriek liehu.
(8)
Ak nie je možné vzorky liehu odobrať výpustnými kohútmi, priemerná vzorka liehu sa
odoberie zo všetkých vrstiev nádrže vzorkovacím zariadením.
(9)
V odobratých vzorkách liehu sa objemová koncentrácia liehu určuje areometrom; ak
nie je možné objemovú koncentráciu liehu určiť takto, objemová koncentrácia liehu
sa určí pyknometrom alebo inými laboratórnymi metódami (§ 13).
(10)
Pri zisťovaní zásob liehu sa prípadný rozdiel medzi skutočným stavom zásob a zásobami
uvedenými v zázname o príjme a výdaji liehu (ďalej len „záznam") znižuje o výšku skutočne
zistených strát liehu, najviac však do výšky normy strát liehu.10)
(11)
Pri zisťovaní zásob liehu v octárni sa porovná evidované množstvo zásob liehu v zákvase,
denaturáte a obsah kyseliny octovej v octe, denaturáte, zákvase so skutočnými zásobami
liehu.
(12)
Objemové množstvo liehu obsiahnutého v zásobách surovín a v hotových výrobkoch v
spotrebiteľskom obale14) alebo v spotrebiteľskom balení liehu15) (ďalej len „spotrebiteľské balenie") sa zisťuje na základe § 45 ods. 3 písm. f) zákona, a to z údajov objemovej koncentrácie liehu a objemu liehu alebo z hmotnosti liehu
uvedenej na spotrebiteľskom obale14) alebo na spotrebiteľskom balení. Ak nie je na spotrebiteľskom obale14) alebo na spotrebiteľskom balení uvedená objemová koncentrácia liehu, pri zisťovaní
objemového množstva liehu sa použije údaj uvedený v technickej špecifikácii tohto
výrobku.
(13)
Ak sa podľa odseku 12 zistí odchýlka presahujúca absolútnu hodnotu odchýlky objemovej
koncentrácie liehu podľa osobitného predpisu11) od objemovej koncentrácie liehu uvedenej na spotrebiteľskom balení alebo v technickej
špecifikácii, pri výpočte zásob liehu v spotrebiteľskom balení sa použije hodnota
určená ako jednoduchý aritmetický priemer objemovej koncentrácie liehu určenej laboratórnymi
metódami (§ 13), a to najmenej z troch vzoriek liehu v spotrebiteľskom balení.
§ 11
Spôsob zisťovania množstva prijímaného liehu a vydaného liehu
(1)
(2)
Množstvo liehu v prepravných obaloch sa zisťuje meradlami overenými podľa osobitného
predpisu.3)
(3)
Množstvo liehu sa zisťuje v každom prepravnom obale samostatne s výnimkou množstva
liehu plneného do sudov z jednej zásobnej nádrže; takto vydaný lieh alebo prijímaný
lieh možno považovať za jeden prepravný obal.
(4)
Pri príjme liehu alebo výdaji liehu v sudoch alebo iných prepravných obaloch s objemom
menej ako 200 litrov sa hmotnosť alebo objem takto prijímaného alebo vydávaného liehu
zaokrúhľuje na desatinu kilogramu alebo na desatinu litra; pri príjme liehu alebo
výdaji liehu v železničných cisternách alebo autocisternách sa hmotnosť alebo objem
takto vydávaného alebo prijímaného liehu zaokrúhľuje na celé kilogramy alebo na celý
liter.
§ 12
Spôsob zisťovania množstva prijímaného liehu a vydávaného liehu
(1)
Pri zisťovaní množstva vydávaného liehu sa zisťuje hmotnosť jednotlivých prepravných
obalov bez liehu. Po ich naplnení liehom a premiešaní sa odoberie vzorka liehu, v
ktorej sa areometrom určí objemová koncentrácia liehu a jeho teplota, a zistí sa celková
hmotnosť jednotlivých prepravných obalov s liehom.
(2)
Pri výdaji liehu sa vyhotoví dodací list, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 1, v ktorom sa uvedie množstvo vydaného liehu v príslušných merných jednotkách, a to
samostatne pre jednotlivý prepravný obal. Množstvo liehu v dodacom liste sa uvádza
na dve desatinné miesta. Dodací list spolu so sprievodným dokumentom16) sprevádza prepravovaný lieh.
(3)
Pri zisťovaní množstva prijímaného liehu sa zisťuje celková hmotnosť jednotlivých
prepravných obalov. Po ich otvorení sa lieh premieša a z každého prepravného obalu
sa odoberie vzorka liehu, v ktorej sa areometrom určí objemová koncentrácia liehu
a jeho teplota, a zistí sa hmotnosť prázdnych prepravných obalov.
(4)
Pri príjme liehu sa vyhotoví príjmový list, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 2 a ktorého prvý diel sa odošle dodávateľovi liehu spolu so sprievodným dokumentom,16) a to najneskôr do 15. dňa mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom
sa lieh prevzal.
(5)
Ak je odberateľ liehu alebo ním poverená osoba prítomný pri výdaji liehu u dodávateľa
liehu a prevzatie liehu potvrdzujú v dodacom liste, príjmový list sa nevystavuje;
množstvo liehu uvedené v dodacom liste sa eviduje v evidencii dodávateľa aj v evidencii
odberateľa.
(6)
Straty a prebytky liehu zistené pri jeho preprave sa evidujú spôsobom uvedeným v
§ 14.
§ 13
Odber vzoriek liehu na zisťovanie objemovej koncentrácie liehu laboratórnymi metódami
(1)
Objemová koncentrácia liehu laboratórnymi metódami sa určuje na základe merania hustoty
vibračným hustomerom alebo plynovou chromatografiou, ak táto vyhláška neustanovuje
inak.
(2)
Na základe § 45 ods. 3 písm. f) zákona sa vzorky liehu odoberú tak, že pri každom odbere vzorky liehu sa vyhotovia tri rovnaké
vzorky s objemom najmenej 120 ml, uložia sa do vzduchotesne uzavretých obalov, označia
sa a zabezpečia sa uzávery. Dve vzorky liehu sa ponechajú colnému úradu a tretia vzorka
liehu sa ponechá právnickej osobe alebo fyzickej osobe, u ktorej bola vzorka liehu
odobratá.
(3)
Pri zisťovaní objemového množstva liehu v spotrebiteľskom obale14) alebo v spotrebiteľskom balení podľa § 10 ods. 12 sa postupuje spôsobom podľa odseku 1, pričom sa odoberú najmenej tri vzorky výrobku
v spotrebiteľskom obale14) alebo v spotrebiteľskom balení.
(4)
O odberoch vzoriek liehu podľa odsekov 2 a 3 sa vyhotoví protokol.
Záznam o príjme a výdaji liehu a vedenie evidencie
§ 14
Záznam o príjme a výdaji liehu
(1)
Evidencia o výrobe liehu, príjme liehu, použití liehu, zásobe liehu, vydaní liehu
a o množstve liehu obsiahnutého v zásobách surovín, polotovarov a hotových výrobkov
a samostatná evidencia spotrebiteľského balenia liehu sa vedie na základe § 38 ods. 1 zákona, a to na zázname, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3.
(2)
Pri príjme liehu sa do príjmovej časti záznamu uvedie
a)
množstvo liehu uvedené v dodacom liste alebo v sprievodnom dokumente, alebo v jednotnom
colnom doklade, alebo v doklade o presune liehu, ak pri príjme liehu nebol zistený
rozdiel v porovnaní s údajmi uvedenými v dodacom liste alebo v sprievodnom dokumente,
alebo v jednotnom colnom doklade, alebo v doklade o presune liehu,
b)
skutočne prevzaté množstvo liehu podľa príjmového listu; ak boli pri príjme liehu
zistené rozdiely v porovnaní s údajmi uvedenými v dokladoch podľa písm. a), na týchto
dokladoch sa potvrdí skutočne prevzaté množstvo liehu; ak takto zistené rozdiely presiahli
dopravnú normu strát10) alebo ak bol pri príjme liehu zistený prebytok, vystaví sa nový dodací list podľa
skutočne prevzatého množstva liehu.
(3)
Pri výdaji liehu sa do výdajovej časti záznamu uvedie
a)
množstvo vydaného liehu podľa dodacieho listu,
b)
rozdiel medzi dodaným množstvom liehu a skutočne prijatým množstvom liehu podľa dodacieho
listu alebo sprievodného dokumentu, alebo jednotného colného dokladu, alebo dokladu
o presune liehu a podľa príjmového listu, ak sa pri príjme liehu potvrdí menšie množstvo
prijatého liehu, ako je uvedené v dodacom liste alebo sprievodnom dokumente, alebo
v jednotnom colnom doklade, alebo v doklade o presune liehu a v príjmovom liste, v
zázname sa upraví množstvo vydaného liehu,
c)
množstvo liehu podľa príjmového listu, ak sa zistil pri preberaní liehu jeho prebytok.
(4)
Ďalej sa v príjmovej časti záznamu a vo výdajovej časti záznamu uvedie iný príjem
liehu a iný výdaj liehu neuvedený v odsekoch 2 a 3, a to
a)
presun liehu medzi jednotlivými prevádzkami tej istej právnickej osoby alebo fyzickej
osoby, ktorá vedie záznam,
b)
vzorky liehu odobraté alebo vrátené oprávnenými orgánmi,17)
c)
lieh vrátený odberateľom liehu,
d)
chýbajúci lieh alebo odcudzený lieh,
e)
lieh použitý pri preskúšaní činnosti kontrolného liehového meradla,
f)
iné nepredpokladané a nepravidelné príjmy liehu a jeho výdaje.
(5)
Pri nákupe, spracovávaní alebo predaji osobitne denaturovaného liehu sa vedie samostatná
evidencia o príjme, výdaji, spotrebe a zásobách liehu.
§ 15
Uzatváranie záznamu
(1)
Pri uzatváraní záznamu podľa § 38 ods. 4 zákona sa
a)
porovná príjem liehu a výdaj liehu,
b)
zisťuje evidovaná zásoba liehu v merných jednotkách,
c)
vykoná fyzická inventúra zásob liehu, surovín, polotovarov a hotových výrobkov.
(2)
Skutočná zásoba liehu zistená fyzickou inventúrou tvorí počiatočnú zásobu liehu v
príjmovej časti záznamu pre nasledujúce obdobie výroby liehu.
(3)
Ak sa vedie viac samostatných záznamov, uzatvára sa každý záznam osobitne.
(4)
O uzatvorení záznamu sa vypracuje správa, v ktorej sa
a)
porovná príjmová časť záznamu s výdajovou časťou záznamu a uvedie sa množstvo zásob
liehu v l a.,
b)
uvedie výsledok fyzickej inventúry a skutočná zásoba liehu v l a.,
c)
uvedie základ pre výpočet noriem strát liehu vrátane výpočtu noriem strát liehu v
členení podľa druhu noriem strát,10)
d)
uvedie celkové množstvo liehu evidované v príjmovej časti záznamu a vo výdajovej
časti záznamu.
(5)
Ak sa vedie viac samostatných záznamov, vyhotoví sa o ich uzatvorení súhrnná správa,
v ktorej sa uvedú údaje z jednotlivých samostatných záznamov.
§ 16
Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. mája 2004.
Ivan Mikloš v. r.
Príloha č 1 k vyhláške č. 226/2004 Z. z.
Príloha č. 2 k vyhláške č. 226/2004 Z. z.
Príloha č. 3 k vyhláške č. 226/2004 Z. z.
1)
§ 18 zákona č. 105/2004 Z. z. o spotrebnej dani z liehu a o zmene a doplnení zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení zákona č. 211/2003 Z. z.
2)
Príloha č. 24 k vyhláške Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej
republiky č. 210/2000 Z. z. o meradlách a metrologickej kontrole v znení neskorších
predpisov.
3)
Zákon č. 142/2000 Z. z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Vyhláška č. 210/2000 Z. z. v znení neskorších predpisov.
Vyhláška č. 210/2000 Z. z. v znení neskorších predpisov.
4)
§ 8 zákona č.142/2000 Z. z.
5)
Príloha č. 1 k vyhláške č. 210/2000 Z. z. v znení neskorších predpisov.
6)
Prílohy č. 10 a 11 k vyhláške č. 210/2000 Z. z. v znení vyhlášky č. 427/2003 Z. z.
7)
§ 26 zákona č. 142/2000 Z. z.
8)
§ 16 zákona č. 142/2000 Z. z.
9)
Prvá a druhá časť prílohy č. 16 k vyhláške č. 210/2000 Z. z. v znení neskorších predpisov.
10)
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky zo 4. novembra 2003 č. 2915/2003-100
o normách strát liehu prípustných pri prevádzkovaní liehovarníckeho závodu a iných
spracovateľov liehu, použití noriem strát liehu a alkoholometrických tabuľkách (oznámenie
č. 59/2004 Z. z.).
11)
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva
Slovenskej republiky z 3. mája 2001 č. 787/2/2001-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového
kódexu Slovenskej republiky upravujúca lieh a liehoviny v znení neskorších predpisov
(oznámenie č. 195/2001 Z. z.).
12)
§ 8 ods. 4 zákona č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh.
13)
§ 3 ods. 1 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z. z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia a o spôsobe
použitia vzoriek liehu.
14)
Napríklad výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky č. 2745/2002-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového
kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie potravín (oznámenie č. 634/2002 Z. z.).
15)
§ 10 ods. 1 zákona č. 105/2004 Z. z.
17)
Napríklad § 45 ods. 3 písm. f) zákona č. 105/2004 Z. z., zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov.