468/2004 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.09.2004 do 31.12.2004
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
| História |
|
|
|---|---|---|
| Dátum účinnosti | Novela | |
| 1. | Vyhlásené znenie | |
| 2. | 01.09.2004 - 31.12.2004 | |
| 3. | 01.01.2005 - 14.06.2005 |
Otvoriť všetky
| Číslo predpisu: | 468/2004 Z. z. |
| Názov: | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich zloženie v znení vyhlášky č. 41/2003 Z. z. |
| Typ: | Vyhláška |
| Dátum schválenia: | 21.07.2004 |
| Dátum vyhlásenia: | 11.08.2004 |
| Dátum účinnosti od: | 01.09.2004 |
| Dátum účinnosti do: | 31.12.2004 |
| Autor: | Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
| Právna oblasť: |
|
| Nachádza sa v čiastke: |
| 332/1996 Z. z. | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o vinohradníctve a vinárstve a o zmene zákona č. 61/1964 Zb. o rozvoji rastlinnej výroby v znení zákona č. 132/1989 Zb. |
| 145/1998 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich zloženie |
468
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z 21. júla 2004,
ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup
výroby tokajských vín a na ich zloženie v znení vyhlášky č. 41/2003 Z. z.
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 13 ods. 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 332/1996 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve a o zmene zákona č. 61/1964 Zb. o rozvoji rastlinnej výroby v znení zákona č. 132/1989 Zb. v znení neskorších predpisov
(ďalej len „zákon“) ustanovuje:
Čl. I
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách
na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich
zloženie v znení vyhlášky č. 41/2003 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1.
V § 1 ods. 1 sa za slovo „honoch“ vkladajú slová „podľa prílohy č. 1“.
2.
V § 1 ods. 2 sa nad slovo „vína“ umiestňuje odkaz 1a.
Poznámka pod čiarou k odkazu 1a znie:
„1a) Nariadenie Komisie (ES) č. 753/2002 zo dňa 29. apríla 2001, ktorá ustanovuje určité pravidlá na uplatňovanie nariadenia
Rady (ES) č. 1493/1999 o popise, oznamovaní, prezentácii a ochrane určitých vinárskych výrobkov v znení
neskorších doplnkov (Ú. v. ES L 118, zo 04. 05. 2002).“.
3.
V § 1 ods. 3 sa slovo „pravosti“ nahrádza slovom „pôvode“ a slovo „neuzná“ sa nahrádza
slovom „neosvedčí“.
4.
V § 2 ods. 3 sa číslo „19“ nahrádza číslom „24“.
5.
V § 2 odsek 4 znie:
„(4)
Pri delenom spôsobe zberu hrozna musí mať hrozno cukornatosť najmenej 21 kg cukru
na 100 l muštu; cibéby sa zo strapcov vyberajú.“.
6.
V § 3 sa vypúšťa odsek 3.
7.
§ 4 znie:
„§ 4
(1)
Tokajský Furmint je víno vyrobené z hrozna odrody Furmint s možnou prímesou hrozna
odrody Lipovina a hrozna odrody Muškát žltý, spolu najviac 15 %. Postup spracovania
hrozna a výroby tohto vína je rovnaký ako pri výrobe tokajského samorodného suchého
vína, pričom hrozno musí mať cukornatosť 17 kg cukru na 100 l muštu.
(2)
Tokajská Lipovina je víno vyrobené z hrozna odrody Lipovina s možnou prímesou hrozna
odrody Furmint a hrozna odrody Muškát žltý, spolu najviac 15 %. Postup spracovania
hrozna a výroby tohto vína je rovnaký ako pri výrobe tokajského samorodného suchého
vína, pričom hrozno musí mať cukornatosť 17 kg cukru na 100 l muštu.
(3)
Tokajský Muškát žltý je víno vyrobené z hrozna odrody Muškát žltý s možnou prímesou
hrozna odrody Lipovina a hrozna odrody Furmint, spolu najviac 15 %. Postup spracovania
hrozna a výroby tohto vína je rovnaký ako pri výrobe tokajského samorodného suchého
vína, pričom hrozno musí mať cukornatosť 17 kg cukru na 100 l muštu.
(4)
Tokajské samorodné víno sa vyrába z hrozna odrôd podľa odsekov 1 až 3, ak nie sú
priaznivé podmienky na tvorbu cibéb. Cibéby sa zo strapcov nevyberajú, spracúvajú
sa spolu s ostatným hroznom. Odzrnené a rozomleté bobule hrozna nakvášajú v kadi 10
až 20 hodín. Po nakvasení sa mušt scedí a zvyšok rmutu sa vylisuje. Do obehu ho možno
uvádzať najskôr po dvoch rokoch vyzrievania, z toho aspoň jeden rok v drevených sudoch.
Víno sa podľa cukornatosti člení na Tokajské samorodné suché s obsahom cukru do 10g/l
a na Tokajské samorodné sladké s obsahom cukru nad 10g/l.
(5)
Tokajský výber sa vyrába z tokajského samorodného suchého vína s obsahom najmenej
12 objemových percent alkoholu pridaním cibéb. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský
výber člení na trojputňový až šesťputňový. Z cibéb sa vylúhujú cukry a buketné látky,
zistí sa ich cukornatosť a určí sa množstvo rozpracovaných cibéb na jednu putňu. Podľa
kvality cibéb je to spravidla 20 až 25 kg rozpracovaných cibéb na jednu putňu. Na
výrobu trojputňového a viacputňového tokajského výberu sa naberú tri putne a viac
putní rozpracovaných cibéb. Koľkoputňový výber sa má vyrobiť, toľko putní rozpracovaných
cibéb sa musí zaliať 136 litrami tokajského samorodného suchého vína totožného ročníka.
Takto pripravený rmut nakváša a občas sa premieša. Z kade sa sťahuje víno obohatené
vylúhovaným cukrom a buketnými látkami z cibéb do sudov. Cibéby sa potom vylisujú.
Cukrom a buketnými látkami obohatené víno sa uskladní v ležiackej pivnici v 150-litrových
až 300-litrových dubových sudoch. Počet pridaných putní cibéb na 136 litrov tokajského
samorodného suchého vína určuje, či víno je trojputňové až šesťputňové. Tokajské výbery
vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch.
(8)
Tokajský fordítáš je víno vyrobené alkoholovým kvasením naliateho muštu alebo vína
totožného ročníka na matolinové výlisky tokajského výberu. Dozrieva aspoň dva roky,
z toho aspoň jeden rok v drevenom sude.
(9)
Tokajská výberová esencia je víno získané alkoholovým kvasením bobúľ hrozna pestovaného
v Tokajskej vinohradníckej oblasti, napadnutého ušlachtilou plesňou Botritis cinerea
Persoon, ktoré sú zhrozienkovatené. Pri zbere sa zvlášť vyberajú bobule hrozna, ktoré
sa hneď po spracovaní zalejú muštom alebo vínom totožného ročníka s charakteristickou
vôňou a buketom, ktoré obsahuje aspoň 180 g/l cukru. Dozrieva aspoň tri roky, z toho
aspoň dva roky v drevenom sude.
(10)
Tokajská esencia je víno získané pomalým kvasením samotoku, ktorý sa získa zo zvlášť
vyberaných hroznových bobúľ napadnutých ušlachtilou plesňou Botritis cinerea Persoon
a zhrozienkovatených bobúľ. Esencia obsahuje aspoň 450 g/l cukru a 50 g/l bezcukorného
extraktu. Dozrieva aspoň tri roky, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.“.
8.
§ 5 znie:
„§ 5
(1)
Víno vyrobené z hrozna tokajských odrôd inou technológiou, ako je uvedená v § 4,
nemožno označovať ako Tokajské.
(2)
Na výrobu akostných odrodových vín Furmint, Lipovina a Muškát žltý sa vzťahujú aj
ustanovenia zákona upravujúce pravidlá výroby a označovania akostných vín.“.
9.
Za § 7 sa vkladá § 7a, ktorý znie:
„§ 7a
Tokajský výber dvojputňový, preskúšaný a zatriedený do 1. januára 2005 možno dodávať
na trh do 31. augusta 2006.“.
11. Prílohy č. 2 a 3 znejú:
„Príloha č. 2 k vyhláške č. 468/2004 Z. z.
POŽIADAVKY NA ORGANOLEPTICKÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI TOKAJSKÝCH VÍN
| Druh tokajského vína | Čistota | Farba | Vôňa | Chuť |
| Tokajský Furmint Tokajská Lipovina Tokajský Muškát žltý |
číre | zlatožltá s miernym odtieňom jantárovej farby |
výrazná, tokajského charakteru |
výrazná, tokajského charakteru príslušnej odrody |
| Tokajské samorodné | číre | bledožltá až zlatožltá s hnedastým odtieňom, možné sú aj slabšie odtiene |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
| Tokajský výber trojputňový až šesťputňový |
číre | žltá až hlboko jantárovožltá |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
| Tokajský mášláš | číre | bledožltá až jantárovožltá |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
| Tokajský fordítáš | číre | bledožltá až zlatožltá |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
| Tokajská výberová esencia |
číre | žltá až hlboko jantárovožltá |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
| Tokajská esencia | číre | žltá až sýta jantárovožltá |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
výrazná, charakteristická pre tokajské vína |
Príloha č. 3 k vyhláške č. 468/2004 Z. z.
POŽIADAVKY NA CHEMICKÉ A FYZIKÁLNE ZLOŽENIE TOKAJSKÝCH VÍN
| Druh tokajského vína | obsah alkoholu (obj. %) najmenej |
Bezcukorný extrakt (g/l) najmenej |
Obsah titrovateľných kyselín (g/l) najmenej |
Prchavé kyseliny (g/l) najviac |
Celkový obsah SO2 (mg/l) pri obsahu zbytk. cukru do 5g/l najviac |
Celkový obsah SO2 (mg/l) pri obsahu zbytk. cukru nad 5g/l najviac |
Obsah voľnej SO2 (mg/l) najviac |
Obsah kyseliny sorbovej (mg/l) najviac |
Obsah sodíka (mg/l) najviac |
Obsah železa (mg/l) najviac |
Obsah olova (mg/l) najviac |
Obsah medi (mg/l) najviac |
Obsah zinku (mg/l) najviac |
Obsah metyl- alkoholu (mg/l) najviac |
| Tokajský Furmint Tokajská Lipovina Tokajský Muškát žltý |
9 | 19 | 4 | 1 | 210 | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 100 |
| Tokajské samorodné | 12 | 23 | 5,5 | 1,4 | 210 | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 150 |
| Tokajský výber trojputňový až šesťputňový |
9 | trojputňový 23 trojputňový 25 štvorputňový 30 päťputňový 35 šesťputňový 40 |
6 | 1,2 | - | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 150 |
| Tokajský mášláš | 9 | 23 | 6 | 1,6 | 210 | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 150 |
| Tokajský fordítáš | 9 | 23 | 6 | 1,6 | 210 | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 150 |
| Tokajská výberová esencia |
9 | 8 | 2 | - | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 150 | |
| Tokajská esencia | 1,2-8 | 50 | 8 | 2 | - | 260 | 60 | 200 | 60 | 10 | 0,3 | 1 | 5 | 150 |
Čl. II
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. septembra 2004 s výnimkou § 4 ods. 6 a 7, ktoré
nadobúdajú účinnosť 1. januára 2005.
Zsolt Simon v. r.