205/2007 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.05.2010
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
Otvoriť všetky
| Číslo predpisu: | 205/2007 Z. z. |
| Názov: | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o klasifikácii jatočne opracovaných tiel ošípaných, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti |
| Typ: | Vyhláška |
| Dátum schválenia: | 04.04.2007 |
| Dátum vyhlásenia: | 27.04.2007 |
| Dátum účinnosti od: | 01.05.2010 |
| Autor: | Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
| Právna oblasť: |
|
| Nachádza sa v čiastke: |
| 491/2001 Z. z. | Zákon o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami |
| 163/2010 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 205/2007 Z. z. o klasifikácii jatočne opracovaných tiel ošípaných, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti |
| 464/2004 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o klasifikácii jatočných ošípaných a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti |
205
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
zo 4. apríla 2007
o klasifikácii jatočne opracovaných tiel ošípaných, o odbornej príprave a o osvedčení
o odbornej spôsobilosti
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) podľa
§ 7 ods. 5 a 7 zákona č. 491/2001 Z. z. o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami v znení zákona č. 596/2006 Z. z. ustanovuje:
§ 1
(1)
Klasifikácia jatočne opracovaných tiel ošípaných (ďalej len „klasifikácia“) sa vykonáva
u jatočne opracovaných tiel ošípaných.
(2)
Jatočne opracovaným telom ošípanej na účely tejto vyhlášky je jatočné telo zabitej
ošípanej s dvoma k sebe patriacimi polovičkami s hlavou, bez obličkového tuku, bez
orgánov panvovej dutiny, hrudnej dutiny a brušnej dutiny vybratých aj s prirasteným
tukom, ďalej bez jazyka, štetín, paznechtov, pohlavných orgánov, obličiek, bránice
a chvosta.
§ 2
(1)
Jatočne opracované telá ošípaných sa zatrieďujú do tried kvality podľa hmotnosti,
pohlavia a obsahu chudého mäsa podľa prílohy č. 1.
(2)
Preberacia hmotnosť je hmotnosť zistená vážením v teplom stave bezprostredne po skončení
zabitia a veterinárnej prehliadky, a to najneskôr do 45 minút po vykrvovacom vpichu.
Preberacia hmotnosť sa zaokrúhľuje matematicky na celé kilogramy.
(3)
Prepočítaná hmotnosť v živom stave je hmotnosť jatočne opracovaného tela ošípanej
v teplom stave po zabití vynásobená koeficientom 1,26.
(4)
Obsah chudého mäsa jatočne opracovaného tela ošípanej sa určuje spôsobom uvedeným
v osobitnom predpise.1)
(5)
Súčasťou klasifikácie a zatriedenia jatočne opracovaného tela ošípanej do tried kvality
je aj posúdenie správnosti rozdelenia a opracovania jatočne opracovaného tela ošípanej
podľa § 1 ods. 2.
§ 3
(1)
Jatočne opracované telo ošípanej sa označuje ihneď po klasifikácii zdravotne neškodnou,
nezmývateľnou a nerozmazateľnou farbou.
(2)
Označovanie jatočne opracovaných tiel ošípaných sa vykoná písmenom triedy kvality
podľa prílohy č. 1.
(3)
Označovanie jatočne opracovaných tiel sa vykonáva na koži zadnej nožičky alebo na
prednej časti stehna každej jatočnej polovičky, pričom písmená a číslice sú vysoké
najmenej 20 mm, ľahko čitateľné a nerozmazateľné. Okrem označovania triedou kvality
sa označuje jatočne opracované telo ošípanej odtlačkom pečiatky, ktorého vzor je uvedený
v prílohe č. 3 prvom bode. Vyhotovenie dokumentov o označovaní jatočne opracovaných tiel ošípaných sa potvrdzuje
odtlačkom pečiatky, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3 druhom bode.
(4)
Označovanie jatočne opracovaných tiel ošípaných odtlačkom pečiatky možno nahradiť
etiketou s rozmermi najmenej 5 x 10 cm. Etikety možno skladovať a pripevňovať len
v schválených zariadeniach,2)
§ 4
(1)
O vykonaných klasifikáciách jatočne opracovaných tiel ošípaných v bitúnku sa vyhotoví
protokol o klasifikácii v štyroch vyhotoveniach podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 4.
(2)
Protokol o klasifikácii sa vyhotovuje spoločne pre celú skupinu dodaných jatočne
opracovaných tiel ošípaných od jedného dodávateľa za každý deň.
(3)
Originál protokolu o klasifikácii sa odovzdáva dodávateľovi. Prvé vyhotovenie protokolu
o klasifikácii sa uchováva u klasifikátora najmenej jeden rok od dátumu vyhotovenia
protokolu o klasifikácii. Druhé vyhotovenie protokolu o klasifikácii v elektronickej
podobe sa zasiela do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat podľa pokynov Centrálnej
evidencie hospodárskych zvierat. Tretie vyhotovenie protokolu o klasifikácii sa odovzdáva
bitúnku (prevádzkarni), v ktorom sa klasifikácia uskutočnila.
§ 5
(1)
Prihlášku na odbornú prípravu klasifikátora predkladá uchádzač Centru výskumu živočíšnej
výroby v Nitre (ďalej len „poverená organizácia“) na tlačive podľa vzoru uvedeného
v prílohe č. 5 s označením na obálke „Kurz klasifikátorov“.
(2)
Dátum a miesto konania odbornej prípravy klasifikátorov sa oznámi uchádzačovi. Odbornú
prípravu klasifikátorov tvorí teoretická časť a praktický výcvik a ukončuje sa záverečnou
odbornou skúškou. Organizáciu skúšky upraví skúšobný poriadok poverenej organizácie.
Na účely overovania odbornej pripravenosti sa zriaďuje skúšobná komisia.
§ 6
(1)
Po úspešnom absolvovaní skúšky vydá skúšobná komisia absolventovi osvedčenie o odbornej
spôsobilosti na klasifikáciu jatočne opracovaných tiel ošípaných s prideleným identifikačným
číslom (ďalej len „osvedčenie“) na dobu piatich rokov. Vzor osvedčenia je uvedený
v prílohe č. 6.
(2)
Po uplynutí platnosti osvedčenia možno opakovane absolvovať odbornú prípravu a zložiť
skúšky na predĺženie platnosti osvedčenia vždy na ďalších päť rokov.
§ 7
Pre držiteľov osvedčenia okrem odbornej prípravy podľa § 5 sa uskutočňuje každý rok priebežná odborná príprava.
§ 8
Osvedčenie vydané podľa doterajšej vyhlášky sa považuje za osvedčenie vydané podľa
tejto vyhlášky.
§ 9
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 464/2004 Z. z. o klasifikácii jatočných ošípaných a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti.
§ 10
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. mája 2007.
Miroslav Jureňa v. r.
Príloha č. 1 k vyhláške č. 205/2007 Z. z.
TRIEDY KVALITY
1.
Triedy kvality jatočne opracovaných tiel ošípaných s preberacou hmotnosťou od 60
kg do 120 kg, ktoré podliehajú klasifikácii
| Trieda kvality | Obsah chudého mäsa (v %) |
| S | 60 a viac |
| E | 55 až 59,9 |
| U | 50 až 54,9 |
| R | 45 až 49,9 |
| 0 | 40 až 44,9 |
| P | menej ako 40 |
2.
Triedy kvality jatočne opracovaných tiel ošípaných, ktoré nepodliehajú klasifikácii
podľa prvého bodu
| Trieda kvality | Požiadavka |
| N | jatočne opracované telá ošípaných do 59,9 kg vrátane, |
| T | jatočne opracované telá ošípaných nad 120 kg, |
| Z | jatočne opracované telá zmäsilých prasníc a rezákov, |
| H | jatočne opracované telá chudých prasníc a rezákov, |
| K | jatočne opracované telá kancov a kryptorchidov. |
Príloha č. 3 k vyhláške č. 205/2007 Z. z.
Príloha č. 4 k vyhláške č. 205/2007 Z. z.
Príloha č. 5 k vyhláške č. 205/2007 Z. z.
Príloha č. 6 k vyhláške č. 205/2007 Z. z.
1)
Rozhodnutie Komisie 2009/622/ES z 20. augusta 2009, ktorým sa schvaľujú metódy klasifikácie
jatočných tiel ošípaných na Slovensku (Ú. v. EÚ L 224, 27. 8. 2009).
2)
§ 41 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti.