232/2017 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.04.2024
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter, právne záväzný obsah sa nachádza v pdf verzii právneho predpisu.
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 232/2017 Z. z. |
Názov: | Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o požiadavkách na extrakčné rozpúšťadlá |
Typ: | Vyhláška |
Dátum schválenia: | 13.09.2017 |
Dátum vyhlásenia: | 03.10.2017 |
Dátum účinnosti od: | 01.04.2024 |
Autor: | Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
152/1995 Z. z. | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o potravinách |
56/2024 Z. z. | Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 232/2017 Z. z. o požiadavkách na extrakčné rozpúšťadlá |
232
VYHLÁŠKA
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
z 13. septembra 2017
o požiadavkách na extrakčné rozpúšťadlá
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 2 písm. j) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení
neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) ustanovuje:
§ 1
(1)
Táto vyhláška upravuje požiadavky na extrakčné rozpúšťadlá používané alebo určené
na používanie pri výrobe potravín a zložiek potravín, ich maximálne reziduálne limity
v potravinách a spôsob ich používania.
(2)
Táto vyhláška sa vzťahuje na extrakčné rozpúšťadlá používané alebo určené na používanie
pri výrobe potravín a zložiek potravín dovážaných do členských štátov Európskej únie
a štátov, ktoré sú zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore, a Švajčiarskej
konfederácie (ďalej len „členský štát“).
(3)
Táto vyhláška sa nevzťahuje na extrakčné rozpúšťadlá a potraviny určené na vývoz
do krajín, ktoré nie sú členským štátom. Táto vyhláška sa ďalej nevzťahuje na extrakčné
rozpúšťadlá používané pri výrobe prídavných látok do potravín, vitamínov a ostatných
látok na úpravu výživovej hodnoty, ak takéto prídavné látky do potravín, vitamíny
alebo látky na úpravu výživovej hodnoty nie sú uvedené v prílohe č. 1.
(4)
Rozpúšťadlom sa rozumie látka určená na rozpúšťanie potraviny alebo jej zložky vrátane
kontaminantov nachádzajúcich sa v potravine alebo na potravine.
(5)
Extrakčným rozpúšťadlom sa rozumie rozpúšťadlo, ktoré sa používa na extrakciu potravinových
surovín, potravín a pri extrakcii zložiek potravín, ktoré sa počas ďalšieho postupu
výroby odstránia; po ich použití môžu v potravinovej surovine alebo v potravine pretrvávať
len rezíduá týchto látok alebo ich derivátov v nevyhnutnom množstve, ktorých prítomnosť
nie je zámerná, ale technologicky nevyhnutná.
§ 2
(1)
Pri výrobe potravín a ich zložiek možno použiť ako extrakčné rozpúšťadlá len látky
a materiály uvedené v tejto vyhláške, a to podľa podmienok a pri dodržiavaní maximálnych
reziduálnych limitov uvedených v prílohe č. 1.
(2)
Hexán pre potraviny musí pochádzať z destilačných frakcií získaných pri teplote 64
°C až
70 °C a musí pozostávať z acyklických nasýtených uhľovodíkov obsahujúcich šesť atómov uhlíkov.
70 °C a musí pozostávať z acyklických nasýtených uhľovodíkov obsahujúcich šesť atómov uhlíkov.
(3)
Hexán a etylmetylketón nemožno používať spoločne.
(4)
Prítomnosť n-hexánu v etylmetylketóne nesmie byť väčšia ako 50 mg.kg-1.
(5)
Používanie iných látok a materiálov ako extrakčných rozpúšťadiel a za iných podmienok
a povoľovanie iných maximálnych reziduálnych limitov extrakčných rozpúšťadiel, ako
sú uvedené v tejto vyhláške, sa zakazuje.
(6)
Podľa správnej výrobnej praxe možno pri výrobe potravinových surovín, potravín a
zložiek potravín všeobecne použiť extrakčné rozpúšťadlá propán, bután, etylacetát,
etanol, oxid uhličitý, acetón, okrem jeho používania pri rafinácii olivového oleja,
a oxid dusný. Podmienky na používanie extrakčných rozpúšťadiel, ktoré možno použiť
len na špecifické účely, a ich maximálne reziduálne limity sú uvedené v prílohe č.1
tabuľke č.1.
(7)
Voda, do ktorej boli pridané látky regulujúce kyslosť alebo zásaditosť, potraviny
vyznačujúce sa vlastnosťami rozpúšťadla a etanol sú povolené ako extrakčné rozpúšťadlá
pri výrobe potravín alebo ich zložiek.
(8)
Extrakčné rozpúšťadlá nesmú obsahovať viac ako 1 mg.kg-1 arzénu ani olova.
(9)
Ak sa zistí na základe nových informácií alebo overením existujúcich informácií,
že použitie doteraz schválenej látky alebo jej maximálny reziduálny limit uvedený
v prílohe č.1 môže ohrozovať zdravie ľudí, príslušný orgán úradnej kontroly potravín (§ 21 zákona) postupuje podľa § 18 a 19 zákona, pričom o tom informuje ostatné členské štáty a Európsku komisiu.
(10)
Extrakčné rozpúšťadlá sa uvádzajú označením na obaloch, kontajneroch alebo etiketách
čitateľne, zreteľne a nezmazateľne
a)
obchodným názvom podľa odseku 6 a prílohy č. 1,
b)
označením, že látka má kvalitu vhodnú na použitie na extrakciu potravín alebo ich
zložiek,
c)
označením výrobnej dávky,
d)
obchodným menom a adresou výrobcu, baliarne, dovozcu alebo distribútora,
e)
uvedením netto množstva v objemových jednotkách,
f)
osobitnými podmienkami skladovania a použitia, ak je to potrebné.
(11)
Údaje uvedené v odseku 10 písm. c) až f) možno uvádzať len v sprievodnej dokumentácii
výrobnej dávky, ktorá sa musí dodať spolu s dodávkou alebo ešte skôr.
(12)
Extrakčné rozpúšťadlá nemožno uviesť na trh, ak údaje podľa odseku 10 nie sú uvedené
vo všeobecne zrozumiteľnej forme pre spotrebiteľa. Tieto údaje možno uviesť aj v inom
ako štátnom jazyku.
(13)
Na extrakciu prírodných aromatických látok možno použiť len extrakčné rozpúšťadlá
uvedené v prílohe č. 1 tabuľke č. 2. Podmienky na ich použitie musia byť upravené tak, aby podľa odporúčaného
dávkovania neboli presiahnuté ich maximálne reziduálne limity uvedené v prílohe č. 1 tabuľke č. 2.
§ 3
Touto vyhláškou sa preberajú právne záväzné akty Európskej únie uvedené v prílohe č. 2.
§ 4
Zrušuje sa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva
zdravotníctva Slovenskej republiky z 15. marca 2004 č. 608/6/2004-100, ktorým sa vydáva
hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca extrakčné rozpúšťadlá (oznámenie
č. 196/2004 Z. z.) v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a rozvoja vidieka
a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 25. marca 2011 č. 02445-OL-2011
(oznámenie č. 113/2011 Z. z.).
§ 5
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. októbra 2017.
Tomáš Drucker v. r.
Príloha č. 1
k vyhláške č. 232/2017 Z. z.
k vyhláške č. 232/2017 Z. z.
Príloha č. 2
k vyhláške č. 232/2017 Z. z.
k vyhláške č. 232/2017 Z. z.
Zoznam preberaných právne záväzných aktov Európskej únie
1.
Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2009/32/ES z 23. apríla 2009 o aproximácii
právnych predpisov členských štátov o extrakčných rozpúšťadlách používaných pri výrobe
potravín a zložiek potravín (prepracované znenie) (Ú. v. EÚ L 141, 6. 6. 2009) v znení
smernice Komisie 2010/59/EÚ z 26. augusta 2010 (Ú. v. EÚ L 225, 27. 8. 2010) a smernice
Komisie (EÚ) 2016/1855 z 19. októbra 2016 (Ú. v. EÚ L 284, 20. 10. 2016).
2.
Smernica Komisie (EÚ) 2023/175 z 26. januára 2023, ktorou sa mení smernica Európskeho
parlamentu a Rady 2009/32/ES pokiaľ ide o 2-metyloxolán (Ú. v. EÚ L 25, 27. 1. 2023).
1)
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým
sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu (Ú. v.
ES L 139, 30. 4. 2004) v platnom znení.