152/1995 Z. z.
Časová verzia predpisu účinná od 01.01.1997 do 31.12.2000
Obsah zobrazeného právneho predpisu má informatívny charakter.
Otvoriť všetky
Číslo predpisu: | 152/1995 Z. z. |
Názov: | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o potravinách |
Typ: | Zákon |
Dátum schválenia: | 27.06.1995 |
Dátum vyhlásenia: | 25.07.1995 |
Dátum účinnosti od: | 01.01.1997 |
Dátum účinnosti do: | 31.12.2000 |
Autor: | Národná rada Slovenskej republiky |
Právna oblasť: |
|
Nachádza sa v čiastke: |
36/1997 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o ohlasovaní výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a o podmienkach ich uvádzania do obehu |
369/1997 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z. o ohlasovaní výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a o podmienkach ich uvádzania do obehu |
27/2001 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z. o ohlasovaní výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a o podmienkach ich uvádzania do obehu v znení neskorších predpisov |
239/2002 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o klasifikácii jatočných ošípaných |
240/2002 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o registrácii vyrábaných potravín a dovážaných potravín |
682/2002 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o klasifikácii jatočného hovädzieho dobytka a oviec a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti |
691/2002 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o požiadavkách na kvalifikáciu a odbornú spôsobilosť a ďalšie vzdelávanie zamestnancov vykonávajúcich potravinový dozor |
21/2004 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o požiadavkách výrobcov na získanie osvedčenia špecifického charakteru poľnohospodárskych výrobkov a potravín vrátane postupu jeho udeľovania, registrácie a kontroly a o špecifikácii poľnohospodárskych výrobkov a potravín a vydanie zoznamu poľnohospodárskych výrobkov a potravín na označenie pôvodu a zemepisné označenie |
240/2004 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na potraviny na osobitné výživové účely a na výživové doplnky |
463/2004 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o klasifikácii jatočného hovädzieho dobytka, jatočných tiel oviec a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti |
464/2004 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o klasifikácii jatočných ošípaných a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti |
487/2005 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 463/2004 Z. z. o klasifikácii jatočného hovädzieho dobytka, jatočných tiel oviec a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti |
9/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 15. marca 2004 č. 608/2/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na potraviny na osobitné výživové účely a na výživové doplnky |
10/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 3. mája 2006 č. 11968/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 2. októbra 2006 č. 20728/2006-SL |
267/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 3. mája 2006 č. 11968/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 2. októbra 2006 č. 20728/2006-SL a v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 18. decembra 2006 č. 28119/2006-SL |
297/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca mrazené krémy |
374/2007 Z. z. | Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu výdavkov orgánov potravinového dozoru |
403/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 3. mája 2006 č. 11968/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca rezíduá prípravkov na ochranu rastlín v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 2. októbra 2006 č. 20728/2006-SL v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 18. decembra 2006 č. 28119/2006-SL a v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 17. mája 2007 č. 12290/2007-OL |
536/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca jedlé rastlinné tuky a jedlé rastlinné oleje a výrobky z nich |
551/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 10. augusta 2000 č. 2313/4/2000-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca nápoje v znení neskorších predpisov |
574/2007 Z. z. | Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa mení a dopĺňa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2003 č. 1799/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca materiály a predmety určené na styk s potravinami v znení výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 8. decembra 2004 č. 14911/2004-OAP, výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 23. marca 2005 č. 28576/2004-SL a výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 26. júla 2006 č. 13760/2006-SL |
493/2008 Z. z. | Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výpočet výdavkov orgánov úradnej kontroly potravín a orgánov štátnej správy vo veterinárnej oblasti |
79/2010 Z. z. | Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 493/2008 Z. z., ktorým sa ustanovuje výpočet výdavkov orgánov úradnej kontroly potravín a orgánov štátnej správy vo veterinárnej oblasti |
375/2011 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o kritériách posudzovania veľkosti prevádzky |
37/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa upravujú niektoré cukry |
38/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje obsah kyseliny erukovej v olejoch a tukoch alebo v ich zmesiach určených na ľudskú spotrebu a požiadavky na prepravu kvapalných olejov a tukov v námornej doprave |
39/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o kávových extraktoch a čakankových extraktoch |
40/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o kakau a čokoláde |
41/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o mede |
42/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o ovocných šťavách a niektorých podobných výrobkoch určených na ľudskú spotrebu |
43/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o zahustenom mlieku, sušenom mlieku, kazeínoch a kazeinátoch |
44/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré |
99/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o hlbokozmrazených potravinách |
106/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede |
127/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o označovaní potravín |
423/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o mäse jatočných zvierat |
424/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú požiadavky na jedlé rastlinné tuky a jedlé rastlinné oleje a výrobky z nich |
425/2012 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o produktoch rybolovu a výrobkoch z nich |
292/2013 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o ovocných šťavách a niektorých podobných výrobkoch určených na ľudskú spotrebu |
422/2013 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 127/2012 Z. z. o označovaní potravín |
2/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o jedlom obilí a mlynských výrobkoch z obilia |
24/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách |
29/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o majonézach a majonézových výrobkoch |
30/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o požiadavkách na nápoje |
132/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o spracovanom ovocí a zelenine, jedlých hubách, olejninách, suchých škrupinových plodoch, zemiakoch a výrobkoch z nich |
163/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o podmienkach používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín na účely informovania spotrebiteľa |
164/2014 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o podmienkach používania dobrovoľného označovania potravín obsahujúcich glykozidy steviolu a ich použitie na reklamné a marketingové účely a ich propagáciu |
17/2015 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede v znení vyhlášky č. 106/2012 Z. z. |
66/2015 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách |
229/2015 Z. z. | Oznámenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní výnosu, ktorým sa ustanovujú požiadavky na jedlú soľ v potravinách |
243/2015 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o požiadavkách na označovanie potravín |
309/2015 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o pochutinách, jedlej soli, dehydrovaných pokrmoch, polievkových prípravkoch a o ochucovadlách |
83/2016 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o mäsových výrobkoch |
158/2016 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 30/2014 Z. z. o požiadavkách na nápoje |
179/2016 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o požiadavkách na zahustené mlieko a sušené mlieko |
180/2016 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o potravinárskych kazeínoch a potravinárskych kazeinátoch |
343/2016 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o niektorých výrobkoch z mlieka |
385/2016 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 99/2012 Z. z. o hlbokozmrazených potravinách |
7/2017 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 44/2012 Z. z. o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré |
215/2017 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa zrušuje vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 38/2012 Z. z., ktorou sa ustanovuje obsah kyseliny erukovej v olejoch a tukoch alebo v ich zmesiach určených na ľudskú spotrebu a požiadavky na prepravu kvapalných olejov a tukov v námornej doprave |
232/2017 Z. z. | Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o požiadavkách na extrakčné rozpúšťadlá |
252/2017 Z. z. | Oznámenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní opatrenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. S05498-OL-2017 z 9. októbra 2017 |
295/2017 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 180/2016 Z. z. o potravinárskych kazeínoch a potravinárskych kazeinátoch |
81/2018 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 243/2015 Z. z. o požiadavkách na označovanie potravín |
82/2018 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o mrazených potravinách a mrazených výrobkoch |
237/2018 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách v znení vyhlášky č. 66/2015 Z. z. |
352/2019 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 37/2012 Z. z., ktorou sa upravujú niektoré cukry |
237/2022 Z. z. | Oznámenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní opatrenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 20. júna 2022, ktorým sa zrušuje výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 15. marca 2004 č. 608/1/2004 - 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na potraviny nového typu |
258/2022 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa určuje zoznam poľnohospodárskych a potravinárskych komodít a kritická hodnota ich skladových zásob, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu a vzory oznámení |
435/2023 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkoch |
2/2024 R. o. | Opatrenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorým sa mení výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 12. apríla 2006 č. 28167/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín |
25/2024 Z. z. | Oznámenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní opatrenia z 13. februára 2024 č. S07128-2024-OL, ktorým sa mení výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 12. apríla 2006 č. 28167/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín |
56/2024 Z. z. | Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 232/2017 Z. z. o požiadavkách na extrakčné rozpúšťadlá |
290/1996 Z. z. | Zákon Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 222/1996 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov |
470/2000 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí v znení neskorších predpisov, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 130/1998 Z. z. o mierovom využívaní jadrovej energie a o zmene a doplnení zákona č. 174/1968 Zb. o štátnom odbornom dozore nad bezpečnosťou práce v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 256/1994 Z. z. |
553/2001 Z. z. | Zákon o zrušení niektorých štátnych fondov, o niektorých opatreniach súvisiacich s ich zrušením a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
23/2002 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a o zmene niektorých zákonov |
450/2002 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 277/1994 Z. z. o zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov |
472/2003 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
546/2004 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 30/1992 Zb. o Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore v znení zákona č. 448/2001 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
195/2007 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov |
318/2009 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
114/2010 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 44/1988 Zb. o ochrane a využití nerastného bohatstva (banský zákon) v znení neskorších predpisov |
349/2011 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov |
459/2012 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 244/2012 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
42/2013 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú a menia niektoré zákony |
36/2014 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 442/2004 Z. z. o súkromných veterinárnych lekároch, o Komore veterinárnych lekárov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov |
101/2014 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony |
30/2015 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov |
376/2016 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov |
91/2019 Z. z. | Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
303/2019 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov |
198/2020 Z. z. | Zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 |
69/2021 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov |
83/2021 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 469/2003 Z. z. o označeniach pôvodu výrobkov a zemepisných označeniach výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov |
211/2022 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 491/2001 Z. z. o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami v znení neskorších predpisov |
257/2022 Z. z. | Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony |
251/2024 Z. z. | Zákon o dani zo sladených nealkoholických nápojov a o zmene a doplnení niektorých zákonov |
70/1986 Zb. | Zákon Slovenskej národnej rady o Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii |
36/1997 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o ohlasovaní výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a o podmienkach ich uvádzania do obehu |
112/1997 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú sídla a územná pôsobnosť krajských inšpektorátov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie a ktorou sa mení vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 36/1997 Z. z. o ohlasovaní výroby potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov a o podmienkach ich uvádzania do obehu |
240/2002 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o registrácii vyrábaných potravín a dovážaných potravín |
21/2004 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o požiadavkách výrobcov na získanie osvedčenia špecifického charakteru poľnohospodárskych výrobkov a potravín vrátane postupu jeho udeľovania, registrácie a kontroly a o špecifikácii poľnohospodárskych výrobkov a potravín a vydanie zoznamu poľnohospodárskych výrobkov a potravín na označenie pôvodu a zemepisné označenie |
99/2004 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o postupoch uplatňujúcich sa v rámci systému rýchlej výmeny informácií o potravinách a krmivách v prípade vážneho a bezprostredného ohrozenia a bezpečnosti spotrebiteľov |
375/2011 Z. z. | Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o kritériách posudzovania veľkosti prevádzky |
152
ZÁKON
NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY
z 27. júna 1995
o potravinách
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
PRVÁ ČASŤ
Úvodné ustanovenia
§ 1
Účel a rozsah zákona
(1)
Tento zákon ustanovuje podmienky výroby potravín a ostatných požívatín, manipuláciu
s nimi a ich uvádzanie do obehu v záujme podpory a ochrany zdravia ľudí a ochrany
spotrebiteľa na trhu potravín, ako aj úlohy a organizáciu potravinového dozoru nad
ich dodržiavaním (ďalej len „potravinový dozor“).
(2)
Tento zákon sa v ustanovenom rozsahu vzťahuje aj na tabakové výrobky a kozmetické
prostriedky.
(3)
Ustanovenia osobitných predpisov1) týkajúce sa výroby potravín, manipulácie s nimi a ich uvádzania do obehu nie sú týmto
zákonom dotknuté.
§ 2
Vymedzenie pojmov
(1)
Potraviny sú látky určené na to, aby ich ľudia požívali v nezmenenom, upravenom alebo
spracovanom stave predovšetkým na výživové účely s výnimkou liekov. Potravinami podľa
tohto zákona sú aj pochutiny a nápoje.
(2)
Biopotraviny sú potraviny vyrobené len zo surovín pochádzajúcich z ekologickej poľnohospodárskej
výroby, ktorou sa na účely tohto zákona rozumie taká výroba rastlín, v ktorej sa používajú
osobitné osevné postupy, zelené hnojenie, hnojenie organickými hnojivami, mechanické
a biologické metódy na ochranu rastlín, ako aj chov zvierat, pre ktoré sa používajú
výlučne krmivá pochádzajúce z ekologickej rastlinnej výroby a ktorým sa súčasne venuje
osobitná veterinárna starostlivosť.
(3)
Kvalita je celkový súhrn záväzne určených vlastností a znakov výrobku, ktoré mu dávajú
schopnosť uspokojovať konkrétne potreby spotrebiteľa.
(4)
Výživová hodnota (energetická a biologická hodnota) je veličina charakterizujúca
podiel potraviny na uspokojení výživových potrieb ľudského organizmu.
(5)
Energetická hodnota (využiteľná energia) je množstvo energie uvoľnenej z potraviny
pri látkovej premene v ľudskom organizme.
(6)
Biologická hodnota je obsah živín, výživových faktorov a ich vzájomný pomer v potravine,
ktoré zabezpečujú uchovanie a rozvíjanie všetkých fyziologických funkcií v ľudskom
organizme.
(7)
Zdravotne neškodné potraviny sú potraviny, ktoré možno v odporúčaných množstvách
prijímať denne, po celý život bez nepriaznivého vplyvu na zdravie ľudí.
(8)
Zdraviu škodlivé potraviny sú potraviny, ktorých zmyslové vlastnosti, chemické zloženie,
obsah jedovatých a škodlivých látok, stav mikrobiálnej kontaminácie, skazenosť alebo
neznámy pôvod predstavujú možnosť rizika pre zdravie ľudí.
(9)
Skazené potraviny sú potraviny, ktorých zmyslové vlastnosti a vnútorné zloženie sa
poškodili alebo zhoršili vplyvom chemických, fyzikálnych, biochemických, biologických
faktorov a vzájomným pôsobením zložiek potravín alebo ktoré v dôsledku toho vzbudzujú
odpor.
(10)
Falšované potraviny sú potraviny, ktorých vzhľad, chuť, zloženie alebo iné znaky
sa zmenili tak, že sa znížila ich hodnota, a ktoré sa spotrebiteľovi ponúkajú ako
plnohodnotné pod zvyčajným názvom alebo iným klamlivým spôsobom.
(11)
Obmedzene požívateľné potraviny sú potraviny, ktoré nezodpovedajú určenému použitiu,
ale neohrozujú zdravie ľudí a možno ich pri dodržaní určených podmienok použiť na
výživu ľudí.
(12)
Zložky potravín sú všetky látky, ktoré sa používajú na výrobu potravín a zostávajú
v nich.
(13)
Prídavné látky sú také zložky potravín, ktoré sa spravidla nepoužívajú samostatne
ako potravina ani ako potravinová prísada a ktoré sa zámerne pridávajú do potravín
bez ohľadu na ich výživovú hodnotu z technologických dôvodov pri výrobe, spracúvaní,
príprave, ošetrovaní, balení, preprave alebo skladovaní, čím sa samy alebo ich vedľajšie
produkty stávajú alebo sa môžu stať súčasťou potraviny alebo inak ovplyvňujú vlastnosti
potraviny. Za prídavnú látku sa nepovažujú látky pridávané do potraviny na úpravu
výživovej hodnoty, ako sú minerálne látky, stopové prvky, vitamíny a iné.
(14)
Kontaminanty sú látky, ktoré sa nepridali do potravín ako prídavné alebo pomocné
látky, ale ktoré sú prítomné v potravinách ako dôsledok ich výroby vrátane výroby
surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu počas spracúvania, prípravy, ošetrovania,
balenia, prepravy alebo skladovania, ako aj z prostredia, čím sa samy alebo ich vedľajšie
produkty stali súčasťou potraviny; za kontaminanty sa považujú aj zdraviu škodlivé
látky, ktoré vznikli činnosťou mikróbov vrátane biotechnológie; za kontaminanty sa
nepovažujú cudzie látky, ktoré nie sú prirodzenou súčasťou potravín a možno ich pri
laboratórnom skúšaní oddeliť a určiť, živí alebo mŕtvi živočíšni škodcovia a mikróby
a parazity.
(15)
Manipulovanie je váženie, meranie, plnenie, balenie, označovanie, tlačenie, ohrievanie,
skladovanie, uchovávanie, dopravovanie, ako aj vykonávanie ďalších činností, ktoré
nemožno považovať za výrobu, uvádzanie do obehu alebo požívanie.
(16)
Požívanie je jedenie, pitie, žuvanie, ako aj fajčenie a šnupanie.
(17)
Voda sa považuje za potravinu, ak sa používa ako jej zložka pri výrobe alebo ošetrovaní
alebo ak sa uvádza do obehu v spotrebiteľskom balení.
§ 3
Potravinový kódex
(1)
Požiadavky na zdravotnú neškodnosť, hygienu, požiadavky na zloženie a kvalitu potravín,
zložky, ako aj technologické postupy používané pri ich výrobe a požiadavky na balenie
jednotlivých potravín, ich skupín alebo všetkých potravín, rozsah a spôsob ich označovania,
ich skladovanie, prepravu, manipuláciu s nimi a ich obeh, ako aj zásady na odber vzoriek
a ich vyšetrovanie ustanoví Potravinový kódex Slovenskej republiky (ďalej len „potravinový
kódex“).
(2)
Požiadavky a postupy podľa odseku 1 ustanovené v potravinovom kódexe je povinný dodržiavať
každý, kto potraviny vyrába, manipuluje s nimi a uvádza ich do obehu. Požiadavkami
a postupmi ustanovenými v potravinovom kódexe sú povinné spravovať sa pri výkone potravinového
dozoru aj jeho orgány (§ 21 ods. 1).
DRUHÁ ČASŤ
Potraviny
§ 4
Základné povinnosti pri výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich uvádzaní do obehu
(1)
Podnikatelia,2) ktorí vyrábajú potraviny, manipulujú s nimi a uvádzajú ich do obehu, sú povinní zabezpečovať
podmienky dodržiavania hygieny, požiadavky zdravotnej neškodnosti a kvality vyrábaných
potravín a zabezpečovať podmienky a predpoklady, aby potraviny zodpovedali ustanoveniam
tohto zákona.
(2)
Podnikatelia nesmú pri výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich uvádzaní do obehu
zamestnávať fyzické osoby, ktorým ich zdravotný stav nedovoľuje vykonávať epidemiologicky
závažnú činnosť.3)
(3 Fyzické osoby zúčastnené na výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich uvádzaní
do obehu sú povinné
a)
mať v miere zodpovedajúcej ich pracovnému zaradeniu znalosti o výrobe potravín, manipulácii
s nimi a ich uvádzaní do obehu a o predpisoch na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti
a kvality,
b)
dodržiavať zásady osobnej hygieny a hygienické požiadavky na výrobu potravín, manipuláciu
s nimi a ich uvádzanie do obehu,
c)
zaobchádzať s potravinami tak, aby sa neporušovala ich zdravotná neškodnosť a kvalita,
d)
absolvovať vstupnú lekársku prehliadku a ďalšie lekárske prehliadky podľa všeobecne
záväzného právneho predpisu.3)
§ 5
Výroba potravín
(1)
Výrobou potravín sa na účely tohto zákona rozumie získavanie, pripravovanie, opracúvanie
alebo spracúvanie potravín určených na verejnú konzumáciu.
(2)
Ten, kto potraviny vyrába (ďalej len „výrobca potravín“), zodpovedá za ich zdravotnú
neškodnosť a kvalitu.
(3)
Výrobca potravín je povinný
a)
používať na výrobu potravín len také zložky potravín a technológie, ktoré zodpovedajú
zdravotným a kvalitatívnym požiadavkám podľa tohto zákona a ostatným všeobecne záväzným
právnym predpisom,4)
b)
používať na výrobu potravín prídavné látky za podmienok ustanovených všeobecne záväzným
právnym predpisom,5)
c)
viesť evidenciu o všetkých použitých zložkách potravín, polovýrobkoch a hotových
výrobkoch,
d)
používať len také stroje a zariadenia, ktoré zabezpečujú hygienu výroby, nespôsobia
mikrobiálnu a chemickú kontamináciu spracúvaných potravín nad ustanovenú hranicu,5) negatívne neovplyvňujú senzorické vlastnosti potravín a zaručujú kvalitu v priebehu
celého výrobného cyklu,
e)
mať spracovaný hygienický režim výroby, dodržiavať ho a viesť o tom evidenciu a zaisťovať
požiadavky bezpečnosti pri práci,
f)
overovať zdravotnú neškodnosť a kvalitu výrobkov, zabezpečiť, aby vyrobené potraviny
zodpovedali právnym predpisom, a viesť o tom evidenciu,
g)
vylúčiť pri výrobe potravín styk s látkami ohrozujúcimi ľudské zdravie, úplne oddeliť
priestory na výrobu potravín od priestorov, kde sa takéto látky vyrábajú alebo nachádzajú,
a nepripustiť narábanie s takýmito látkami pri výrobe potravín.
(4)
Potraviny živočíšneho pôvodu možno vyrábať len v prevádzkarni6) spĺňajúcej ďalšie podmienky ustanovené potravinovým kódexom. O splnení podmienky
vydá príslušný orgán potravinového dozoru (§ 23 ods. 2) prevádzkarni osvedčenie.
(5)
Používať zdroje ionizujúceho žiarenia na ožarovanie potravín možno len na základe
povolenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Uvádzať do obehu potraviny
náhodne ožiarené alebo obsahujúce rádionuklidy z havarijných oblastí je zakázané.
(6)
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) môže
po dohode s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo
zdravotníctva“) všeobecne záväzným právnym predpisom ustanoviť, že pri výrobe potravín
je použitie niektorých druhov strojov, nástrojov, zariadení alebo technologických
postupov povinné, obmedzené alebo zakázané.
§ 6
Ohlasovanie výroby potravín a podmienky ich uvádzania do obehu
(1)
Výrobca potravín aj ten, kto potraviny ponúka, poskytuje, predáva a skladuje (ďalej
len „uvádzanie do obehu“), je povinný uvedenú činnosť (uvedenú skutočnosť), najneskôr
v deň začatia výroby alebo predaja, ohlásiť orgánu potravinového dozoru ustanovenému
podľa § 23 ods. 1 až 3 a uviesť prevádzkareň, v ktorej sa táto činnosť vykonáva.
(2)
Výrobca potravín je povinný predložiť orgánu potravinového dozoru dokumentáciu potrebnú
na začatie výroby a svoj vnútorný predpis (opatrenie) na zabezpečenie zhody potraviny
s údajmi uvedenými v označení potraviny uvádzanej do obehu.
(3)
Potraviny, ktoré majú podstatne zmenené zložky alebo sa vyrábajú podstatne upravenými
či úplne novými technológiami (ďalej len „nové potraviny“), potraviny a výživové doplnky,
ktoré sa na základe svojho osobitného zloženia alebo osobitnej metódy ich výroby výrazne
odlišujú od potravín bežného používania a sú vhodné na daný účel výživy a ktoré zodpovedajú
osobitným potrebám výživy určitých skupín obyvateľstva (ďalej len „potraviny na osobitné
výživové účely“), ako aj ďalšie potraviny ustanovené všeobecne záväzným právnym predpisom
podľa odseku 4 možno uvádzať do obehu len po ich schválení alebo certifikácii.8)
(4)
Ministerstvo po dohode s ministerstvom zdravotníctva a Úradom pre normalizáciu, metrológiu
a skúšobníctvo Slovenskej republiky ustanoví všeobecne záväzným právnym predpisom
podmienky na ohlasovanie výroby potravín, uvádzanie nových potravín, potravín na osobitné
výživové účely a ďalších potravín do obehu, ako aj podrobnosti o dokumentácii požadovanej
podľa odseku 2.
§ 7
Dovoz potravín a ich zložiek
(1)
Dovážané potraviny a zložky na ich výrobu musia zodpovedať požiadavkám ustanoveným
týmto zákonom a osobitnými predpismi.4)
(2)
Ten, kto dováža potraviny a zložky na ich výrobu, je povinný pred ich dovozom v záujme
ich zdravotnej neškodnosti a kvality predložiť orgánu potravinového dozoru na posúdenie
vzorky potravín, certifikáty alebo iné doklady osvedčujúce, že potraviny zodpovedajú
požiadavkám tohto zákona a ostatných osobitných predpisov.8)
§ 8
Balenie potravín
(1)
Ten, kto balí potraviny v súvislosti s ich výrobou, manipuláciou s nimi alebo ich
uvádzaním do obehu, je povinný používať len také obaly a obalové materiály, ktoré
pri obvyklom alebo predpísanom spôsobe manipulovania s potravinami nepriaznivo neovplyvňujú
ich zdravotnú neškodnosť a kvalitu, chránia ich pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi
a vylúčia zámenu potraviny za iný výrobok.
(2)
Potravinový kódex môže ustanoviť povinnosť použitia niektorých obalov pre niektoré
potraviny alebo použitie niektorých obalov obmedziť alebo zakázať.
§ 9
Označovanie potravín a zákaz klamlivej reklamy
(1)
Ten, kto vyrába potraviny, manipuluje s nimi alebo ich uvádza do obehu, je povinný
v záujme informovanosti spotrebiteľa a jeho ochrany pred falšovaním a klamaním riadne
označiť výrobok v štátnom jazyku na každom spotrebiteľskom obale týmito údajmi:
a)
obchodný názov výrobku,
b)
obchodné meno a sídlo výrobcu, baliarne, distribútora alebo dovozcu,
c)
údaj o množstve,
d)
dátum výroby a dátum najneskoršej spotreby, pričom potravinový kódex ustanoví skupiny
výrobkov, ktoré nemusia byť označené dátumom najneskoršej spotreby,
e)
krajina pôvodu pri zahraničných výrobkoch.
(2)
Potravinový kódex ustanoví povinnosť označovať niektoré potraviny okrem údajov uvedených
v odseku 1 aj ďalšími údajmi.
(3)
Za klamlivú reklamu a klamlivé označenie podľa osobitného predpisu9) sa pri označovaní potravín uvádzaných do obehu považuje použitie údajov, že potraviny
a)
majú určité vlastnosti alebo určité účinky, ktoré podľa poznatkov vedy nemajú alebo
nie sú dostatočne overené,
b)
majú osobitné vlastnosti, hoci tieto vlastnosti majú aj iné porovnateľné potraviny,
c)
majú účinky liečiv,
d)
sú vhodné na priaznivé ovplyvňovanie funkcií ľudského organizmu, výkonnosti, pohody,
alebo údajov, ktoré môžu vyvolať takéto zdanie, s výnimkou potravín určených na osobitné
výživové účely.
§ 10
Skladovanie potravín
(1)
Ten, kto skladuje potraviny a zložky na ich výrobu, je povinný
a)
zabezpečiť skladovanie len v takých priestoroch a za takých podmienok, aby sa zachovala
ich zdravotná neškodnosť, kvalita a biologická hodnota potravín a surovín na ich výrobu,
b)
zabezpečiť čistotu skladovacích priestorov a manipulačného zariadenia a vykonávanie
dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie podľa všeobecne záväzných právnych predpisov,
c)
kontrolovať skladované potraviny a zložky a ukladať ich spôsobom, ktorý umožní bezpečné
vykonávanie ich kontroly, manipulácie s nimi, včasné zistenie zdraviu škodlivých potravín,
potravín po dátume najneskoršej spotreby a ich vyradenie z obehu a oddelené uloženie
a označenie obmedzene použiteľných potravín,
d)
zabezpečiť oddelené skladovanie nezlučiteľných druhov výrobkov vzájomne ovplyvňujúcich
zdravotnú neškodnosť a kvalitu; nezlučiteľnosť jednotlivých druhov výrobkov pri skladovaní
ustanoví potravinový kódex,
e)
uchovávať rýchlo sa kaziace potraviny trvale schladené a zmrazené potraviny uchovávať
trvale zmrazené, a to pri skladovacích teplotách ustanovených potravinovým kódexom,
f)
dodržiavať ďalšie podmienky skladovania určené výrobcom.
(2)
Potraviny živočíšneho pôvodu a zložky potravín živočíšneho pôvodu možno skladovať
len v prevádzkarni6) spĺňajúcej ďalšie podmienky ustanovené potravinovým kódexom.
§ 11
Preprava potravín
Ten, kto prepravuje potraviny a zložky na ich výrobu, je povinný
a)
zabezpečiť prepravu potravín a zložiek na ich výrobu v spôsobilých a vhodne vybavených
dopravných a paletizačných prostriedkoch takým spôsobom, aby sa zachovala ich zdravotná
neškodnosť a kvalita,
b)
dbať na čistotu dopravných a paletizačných prostriedkov a vykonávať ich dezinfekciu,
c)
používať pri preprave len také dopravné a paletizačné prostriedky, ktorých steny
a ostatné časti, ktoré prichádzajú do styku s potravinami, sú z nekorodujúceho materiálu
a ani inak negatívne neovplyvňujú zdravotnú neškodnosť alebo kvalitu potravín a sú
hladké, ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné,
d)
zabezpečiť účinnú ochranu prepravovaných potravín pred hlodavcami, vtákmi, hmyzom,
prachom a iným znečistením a prepravovať ich za takých podmienok, aby sa v priebehu
prepravy nezvýšila alebo neznížila ich teplota, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť
zdravotnú neškodnosť a kvalitu potravín.
§ 12
Predaj potravín
Ten, kto predáva potraviny,
a)
zodpovedá za zdravotnú neškodnosť a kvalitu predávaných potravín,
b)
je povinný zabezpečiť hygienu predaja, najmä vykonávať sústavné upratovanie, čistenie
všetkého zariadenia používaného pri predaji, dezinfekciu, a v prípade potreby vykonanie
dezinsekcie a deratizácie podľa všeobecne záväzných právnych predpisov,
c)
je povinný zabezpečiť označenie, oddelené umiestnenie a predaj obmedzene použiteľných
potravín a takýto predaj zreteľne vyznačiť,
d)
je povinný nebalené potraviny, ak to ich povaha vyžaduje, zabaliť do funkčne vhodného
a zdravotne neškodného obalového materiálu a pri manipulácii s nimi používať čisté
pomôcky a náradie,
e)
nesmie meniť, odstraňovať a zakrývať údaje uvedené výrobcom na spotrebiteľskom balení,
f)
nesmie spoločne predávať nezlučiteľné druhy výrobkov vzájomne ovplyvňujúce zdravotnú
neškodnosť a kvalitu potravín,
g)
nesmie predávať potraviny po uplynutí dátumu najneskoršej spotreby.
TRETIA ČASŤ
Tabakové výrobky
§ 13
Tabakové výrobky sú výrobky vyrobené z tabakovej suroviny alebo z technologicky upraveného
tabaku, ktoré sú určené na fajčenie, žuvanie a šnupanie.
§ 14
(1)
Zakazuje sa
a)
používať pri výrobe tabakových výrobkov iné suroviny, ako je tabak a látky, ktoré
sú od prírody vlastné tabaku, prídavné či iné látky, ako sú povolené,
b)
používať pri obehu tabakových výrobkov názvy, údaje, vonkajšie úpravy, zobrazenia
a iné informácie, ktorými sa vyvoláva dojem, že používanie neškodí zdraviu alebo je
vhodné na priaznivé ovplyvňovanie funkcií tela, výkonnosti, pohody, alebo vzhľadom
na ich stvárnenie je vhodné na to, aby podnecovalo k fajčeniu.
(2)
Výrobca tabakových výrobkov je povinný zabezpečiť, aby na obale, v ktorom sa tieto
uvádzajú do obehu, bol vyznačený obsah nikotínu, kondenzátu a upozornenie, že fajčenie
škodí zdraviu.
Kozmetické prostriedky
§ 15
Kozmetické prostriedky sú látky alebo ich zmesi určené na priamy styk s vonkajšími
časťami ľudského tela, so zubami a sliznicou ústnej dutiny s cieľom čistiť, umývať,
parfumovať, dezodorovať, upravovať vzhľad, farbiť či odfarbovať, chrániť alebo starať
sa o ne s výnimkou liečiv.
§ 16
Zakazuje sa
a)
vyrábať, upravovať a uvádzať do obehu kozmetické prostriedky, ktoré pri určenom alebo
obvyklom používaní škodia zdraviu alebo obsahujú nepovolené látky alebo vyššie množstvá
povolených látok, ako sú prípustné,
b)
uvádzať do obehu ako kozmetické prostriedky látky, ktoré pri obvyklom používaní môžu
škodiť zdraviu.
§ 17
Na tabakové výrobky a kozmetické prostriedky sa vzťahujú obdobne ustanovenia § 3 až 12, pričom sa na tabakové výrobky nevzťahujú ustanovenia, ktoré upravujú podmienky zdravotnej
neškodnosti.
ŠTVRTÁ ČASŤ
Úlohy orgánov potravinového dozoru
§ 18
(1)
Potravinový dozor vykonávajú orgány štátnej správy oprávnené dozerať, či právnické
osoby a fyzické osoby dodržiavajú podmienky a plnia si povinnosti a opatrenia ustanovené
týmto zákonom a ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi upravujúcimi výrobu
potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov, manipuláciu s nimi a ich
uvádzanie do obehu v záujme ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľa.
(2)
Kontrolou sa overuje zhoda znakov a vlastností potravín, tabakových výrobkov a kozmetických
prostriedkov a ich zložiek so špecifickými podmienkami ustanovenými týmto zákonom
a predpismi vydanými na jeho vykonanie.
§ 19
(1)
Potravinový dozor sa vykonáva
a)
nad výrobou potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov, manipuláciou
s nimi, ich uvádzaním do obehu a nad ich dovozom z hľadiska ich zdravotnej neškodnosti
a kvality, pričom požiadavka zdravotnej neškodnosti sa nevzťahuje na tabakové výrobky,
b)
nad dodržiavaním podmienok zdravotnej spôsobilosti a osobnej hygieny osôb zúčastnených
na výrobe potravín a kozmetických prostriedkov, manipulácii s nimi a ich uvádzaní
do obehu,
c)
nad dodržiavaním zákazu klamlivej reklamy potravín a kozmetických prostriedkov.
(2)
Orgány potravinového dozoru ustanovené podľa § 23 v rozsahu svojej pôsobnosti
a)
dozerajú, či právnické osoby a fyzické osoby dodržiavajú povinnosti ustanovené týmto
zákonom a predpismi vydanými na jeho vykonanie,
b)
sledujú, posudzujú a overujú zdravotnú neškodnosť a kvalitu potravín a kozmetických
prostriedkov a kvalitu tabakových výrobkov,
c)
vykonávajú rozbory vzoriek potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov
a na ich základe vydávajú posudky, rozhodujú o ich použiteľnosti v súlade s predpismi
na ochranu zdravia ľudí, pričom požiadavka zdravotnej neškodnosti sa nevzťahuje na
tabakové výrobky,
d)
vykonávajú kontrolu vnútorného kontrolného systému,
e)
evidujú ohlásenia podľa § 6 ods. 1 a 2,
f)
podľa povahy zistených nedostatkov ukladajú rozhodnutím odstránenie nedostatkov zistených
kontrolou a ich príčin.
(3)
Orgány potravinového dozoru v rozsahu svojej pôsobnosti na základe zistení pri výkone
dozoru
a)
zakážu výrobu výrobkov, manipuláciu s výrobkami alebo obeh výrobkov, ktoré odporujú
tomuto zákonu, predpisom vydaným na jeho vykonanie, označia a vydajú príkaz na zneškodnenie10) zdraviu škodlivých potravín a kozmetických prostriedkov alebo navrhnú ich použitie
na iné účely,
b)
rozhodnú o obmedzenej použiteľnosti potravín a spôsobe ich použitia,
c)
zakážu používanie prístrojov a zariadení negatívne ovplyvňujúcich zdravotnú neškodnosť
a kvalitu,
d)
podávajú príslušnému orgánu povoľujúcemu činnosť11) podnety na zrušenie živnostenského oprávnenia alebo pozastavenie prevádzkovania živnosti.
§ 20
(1)
Pracovníci orgánov potravinového dozoru sú pri plnení úloh oprávnení
a)
vstupovať do priestorov, v ktorých sa potraviny, tabakové výrobky a kozmetické prostriedky
vyrábajú, manipuluje sa s nimi alebo sa uvádzajú do obehu,
b)
požadovať od právnických osôb a fyzických osôb vysvetlenie, informácie, údaje, doklady
a iné písomnosti potrebné na výkon kontroly a nazerať do nich; ak sú tieto súčasťou
obchodného tajomstva, sú pracovníci orgánu potravinového dozoru povinní o týchto skutočnostiach
zachovávať mlčanlivosť,12)
c)
odoberať vzorky na vyšetrenie a posúdenie v nevyhnutnom množstve a rozsahu, pričom
nie je dotknuté právo kontrolovaného subjektu požiadať o zapečatenie súbežnej vzorky.
(2)
Orgán potravinového dozoru neposkytuje náhradu za odobraté vzorky. Ak sa na základe
rozboru zistí, že výrobok nezodpovedá požiadavkám tohto zákona alebo predpisom vydaným
na jeho vykonanie, kontrolovaný subjekt je povinný uhradiť náklady spojené s odberom
vzorky a jej rozborom.
(3)
Pracovníci orgánov potravinového dozoru sa pri výkone dozornej činnosti preukazujú
služobným preukazom alebo poverovacím dokladom.
PIATA ČASŤ
Organizácia potravinového dozoru
§ 21
(1)
Pôsobnosť vo veciach potravinového dozoru podľa tohto zákona a osobitných zákonov
vykonávajú
a)
ministerstvo a ministerstvo zdravotníctva,
b)
orgány na ochranu zdravia,13)
c)
orgány veterinárnej správy,14)
d)
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia,15)
e)
skúšobne a certifikačné orgány.16)
(2)
Potravinový dozor v ozbrojených silách vykonáva Ministerstvo obrany Slovenskej republiky,
v Policajnom zbore Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a v Zbore väzenskej a
justičnej stráže Slovenskej republiky Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.
§ 22
(1)
Ministerstvo a ministerstvo zdravotníctva ako ústredné orgány štátnej správy na úseku
potravinového dozoru v rozsahu svojej pôsobnosti17) riadia a kontrolujú výkon štátnej správy uskutočňovaný orgánmi potravinového dozoru.
(2)
Na zabezpečenie úloh podľa odseku 1 ministerstvo a ministerstvo zdravotníctva najmä
a)
zjednocujú postupy na výkon potravinového dozoru,
b)
vypracúvajú vo vzájomnej spolupráci koncepcie potravinového dozoru a koordinujú jeho
výkon v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky.
§ 23
(1)
Orgány na ochranu zdravia13) vykonávajú potravinový dozor
a)
nad výrobou potravín, manipuláciou s nimi a ich uvádzaním do obehu v zariadeniach
poskytujúcich služby spoločného stravovania,
b)
nad uvádzaním potravín do obehu z hľadiska zdravotnej neškodnosti okrem potravín
uvedených v odseku 2 písm. b),
c)
nad výrobou kozmetických prostriedkov, manipuláciou s nimi a ich uvádzaním do obehu
z hľadiska ich vplyvu na zdravie,
d)
nad epidemiologicky rizikovými činnosťami výroby, manipulácie a uvádzania do obehu,
ak ide o potraviny určené na osobitné výživové účely, ako aj o detskú a dojčenskú
výživu, lahôdky, cukrárenské výrobky, zmrzlinu a vodu.
(2)
Orgány veterinárnej správy14) vykonávajú potravinový dozor
a)
nad výrobou potravín živočíšneho pôvodu,18) manipuláciou s nimi a ich uvádzaním do obehu,
b)
nad uvádzaním výsekového mäsa, zveriny, sladkovodných rýb do obehu a nad manipuláciou
s nimi,
c)
nad uvádzaním potravín do obehu predajom s výnimkou poskytovania spoločného stravovania
a epidemiologicky rizikových činností uvedených v odseku 1 písm. d).
(3)
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia15) vykonáva potravinový dozor
a)
nad výrobou potravín rastlinného pôvodu, nápojov vrátane potravín s niektorými zložkami
živočíšneho pôvodu (zmiešaný pôvod) a nad manipuláciou s nimi,
b)
nad výrobou tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov, manipuláciou s nimi
a ich predajom.
(4)
Orgány potravinového dozoru v rozsahu svojej pôsobnosti uvedenej v odsekoch 1 až
3 vydávajú záväzné pokyny, ukladajú opatrenia a pokuty a prejednávajú priestupky,
ktoré zistia pri výkone potravinového dozoru.
(5)
Orgány potravinového dozoru uvedené v odsekoch 1 až 3 evidujú vo svojej pôsobnosti
ohlásenia podľa § 6 ods. 1 a 2 týkajúce sa prevádzok, nad ktorých činnosťou vykonávajú dozor, a pri plnení svojich
úloh spolupracujú s územne príslušnými orgánmi miestnej štátnej správy.19)
§ 24
Skúšobne a certifikačné orgány16) oznamujú orgánom na ochranu zdravia, orgánom veterinárnej správy, Slovenskej poľnohospodárskej
a potravinárskej inšpekcii a Slovenskej obchodnej inšpekcii zrušenie rozhodnutia o
schválení výrobkov alebo certifikátu alebo odmietnutie výrobok certifikovať.
§ 25
(1)
Skúšanie odobratých vzoriek potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov
podľa § 18 ods. 2 písm. c) vykonávajú laboratóriá zriadené a autorizované ministerstvom
alebo ministerstvom zdravotníctva. Tieto laboratóriá zabezpečujú aj kontrolu a celoplošný
monitoring cudzorodých látok a mikrobiálnej kontaminácie.
(2)
Laboratóriá zriadené podľa odseku 1 metodicky riadia a kontrolujú v rozsahu svojej
pôsobnosti neštátne akreditované laboratóriá, ktoré vykonávajú skúšanie výrobkov,
na ktoré sa vzťahuje tento zákon.
(3)
Neštátne akreditované laboratóriá môžu vykonávať na základe poverenia ministerstvom
alebo ministerstvom zdravotníctva v rozsahu predmetu akreditácie skúšanie, ako aj
monitoring pre potreby štátnej správy.
§ 26
(1)
(2)
Obec pri vydávaní trhových poriadkov podľa osobitného predpisu23) spolupracuje s príslušným orgánom potravinového dozoru.
§ 27
Združenia spotrebiteľov, výrobcov a distribútorov potravín24) môžu podávať orgánom potravinového dozoru podnety vo veciach ochrany zdravia pred
ohrozením nekvalitnými a zdraviu škodlivými potravinami, ako aj spolupracovať pri
tvorbe právnych predpisov vzťahujúcich sa na túto oblasť.
ŠIESTA ČASŤ
Pokuty
§ 28
(1)
Podnikateľovi2) môže orgán potravinového dozoru uložiť pokutu do 500 000 Sk, ak tento v rozpore s
týmto zákonom
a)
vyrába, uvádza do obehu neoznačené alebo nesprávne označené, obmedzene použiteľné
alebo inak neplnohodnotné potraviny, ak sa táto okolnosť neoznámila spotrebiteľovi,
b)
uvádza do obehu potraviny, ktorým sa pripisujú iné vlastnosti, než výrobok má,
c)
uvádza do obehu nedostatočne zabalené potraviny, tabakové výrobky a kozmetické prostriedky
alebo manipuluje s nimi s cieľom získať peňažný príjem,
d)
nevykonáva sústavnú kontrolu podmienok skladovania,
e)
používa zložky potravín, ktoré nezodpovedajú kvalitatívnym požiadavkám,
f)
porušuje zákaz klamlivého označenia alebo klamlivej reklamy potravín a kozmetických
prostriedkov,
g)
sťažuje alebo marí výkon potravinového dozoru tým, že pracovníkom orgánu potravinového
dozoru bráni vykonávať činnosti uvedené v § 20 ods. 1 alebo v určenej lehote nevykoná nimi uložené opatrenia, alebo nedodržiava záväzné
pokyny orgánov potravinového dozoru.
(2)
Podnikateľovi2) môže orgán potravinového dozoru uložiť pokutu do 1 000 000 Sk, ak tento v rozpore
s týmto zákonom
a)
vyrába alebo uvádza do obehu potraviny, tabakové výrobky, kozmetické prostriedky
zdraviu škodlivé, falšované, po uplynutí určeného dátumu najneskoršej spotreby, nepovolene
ožiarené, balené do zdraviu škodlivých obalov a obalových materiálov, ako aj výrobky,
ktorých začatie výroby a predaja sa neohlásilo alebo pri ktorých sa nesplnili podmienky
ich uvádzania do obehu ustanovené vo všeobecne záväznom právnom predpise vydanom podľa
§ 6 ods. 4, pričom tabakových výrobkov sa netýka podmienka zdravotnej neškodnosti,
b)
používa zložky alebo technológie, ktoré nezodpovedajú zdravotným požiadavkám,
c)
používa nepovolené prídavné látky v potravinách a nepovolené látky pri výrobe tabakových
výrobkov a kozmetických prostriedkov,
d)
neskladuje potraviny tak, aby sa zachovala ich zdravotná neškodnosť, kvalita a biologická
hodnota.
(3)
Podnikateľovi,2) ktorý sa opakovane dopustí konania uvedeného v odseku 1 alebo 2, orgán potravinového
dozoru okrem uloženia pokuty zakáže výrobu potravín, manipuláciu s nimi alebo ich
uvádzanie do obehu.
(4)
Pri určení výšky pokuty sa prihliada na závažnosť, trvanie, mieru zavinenia, následky
protiprávneho konania a na to, či ide o opakované protiprávne konanie.
(5)
Pokutu možno uložiť do jedného roka odo dňa, keď orgán potravinového dozoru zistil
porušenie povinností, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď došlo k porušeniu
povinností.
(6)
Pokuty ukladané pri výkone potravinového dozoru
a)
orgánmi na ochranu zdravia sú príjmami Štátneho fondu zdravia,25)
b)
orgánmi veterinárnej správy a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou inšpekciou
sú príjmami Štátneho podporného fondu poľnohospodárstva a potravinárstva.
(7)
Na konanie o uložení pokuty sa vzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní, ak
tento zákon neustanovuje inak.
(8)
Ak bol podnikateľ2) za konanie uvedené v odseku 1 alebo 2 postihnutý podľa iného predpisu, nemôže mu
orgán potravinového dozoru uložiť pokutu podľa tohto zákona.
§ 29
(1)
Priestupku podľa tohto zákona sa dopustí fyzická osoba, ktorá
a)
sťažuje alebo marí výkon potravinového dozoru tým, že pracovníkom orgánu potravinového
dozoru bráni vykonávať činnosti uvedené v § 20 ods. 1 alebo v určenej lehote nevykoná nimi uložené opatrenia,
b)
nespĺňa podmienky zdravotnej spôsobilosti, porušuje zásady osobnej hygieny a hygieny
výroby, skladovania, dopravy a predaja.
(2)
Za priestupky uvedené v odseku 1 orgán potravinového dozoru môže uložiť pokutu do
5 000 Sk. Ak sa fyzická osoba dopustí priestupku opakovane, možno jej uložiť pokutu
do 10 000 Sk.
(3)
Na konanie o priestupkoch sa vzťahujú ustanovenia osobitného predpisu.26)
SIEDMA ČASŤ
Spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia
§ 30
(1)
Potravinový kódex vydá ministerstvo s ministerstvom zdravotníctva ako všeobecne záväzný
právny predpis.
(2)
Do nadobudnutia účinnosti potravinového kódexu
a)
platia príslušné všeobecne záväzné právne predpisy upravujúce podmienky uvedené v
§ 3 ods. 1,
b)
môže ministerstvo vydať všeobecne záväzný právny predpis, ktorým vyhlási za platné
a záväzné vybrané technické normy.27)
§ 31
(1)
Na potravinový dozor podľa tohto zákona sa nevzťahujú ustanovenia
a)
§ 24, 25, 26, § 28 ods. 1, 2, 3, 4 a 5, § 29 a 30 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí, ak sa vykonáva podľa § 23 ods. 1 tohto zákona,
b)
§ 22 ods. 1 písm. b) a e) a § 26 až 30 zákona č. 87/1987 Zb. o veterinárnej starostlivosti v znení zákona č. 239/1991 Zb., ak sa vykonáva podľa
§ 23 ods. 2 tohto zákona,
c)
§ 2, 3, 4, § 7 ods. 1 písm. a), § 9 až 13 a § 17 zákona Slovenskej národnej rady č. 70/1986 Zb. o Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii v znení zákona Slovenskej
národnej rady č. 271/1991 Zb., ak sa vykonáva podľa § 23 ods. 3 tohto zákona.
(2)
Na výkon dozoru podľa zákona Slovenskej národnej rady č. 71/1986 Zb. o Slovenskej obchodnej inšpekcii v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 417/1991
Zb. sa nevzťahuje § 2 ods. 1 a § 2 ods. 2 písm. d) a f), ak ide o dozor nad výrobou potravín v priemyselných zariadeniach.
§ 32
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. januárom 1996 okrem § 9 ods. 1, ktorý nadobúda účinnosť 1. júlom 1996.
Michal Kováč v. r.
Ivan Gašparovič v. r.
Vladimír Mečiar v. r.
Ivan Gašparovič v. r.
Vladimír Mečiar v. r.
1)
Napríklad zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov, zákon č. 30/1968 Zb. o štátnom skúšobníctve v znení zákona č. 54/1987 Zb., zákona č. 194/1988 Zb., zákona č. 479/1992 Zb. a zákona č. 539/1992 Zb., zákon Slovenskej národnej rady č. 70/1986 Zb. o Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii v znení zákona Slovenskej
národnej rady č. 271/1991 Zb., zákon č. 87/1987 Zb. o veterinárnej starostlivosti v znení zákona č. 239/1991 Zb., zákon č. 505/1990 Zb. o metrológii, zákon č. 142/1991 Zb. o česko-slovenských technických normách v znení zákona č. 632/1992 Zb. a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 143/1995 Z. z., zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení zákona č. 231/1992 Zb. (úplné znenie č. 105/1995 Z. z.), zákona č. 600/1992 Zb. a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 132/1994 Z. z., zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov, zákon Slovenskej národnej rady č.
11/1992 Zb. o organizácii veterinárnej starostlivosti Slovenskej republiky, zákon č. 634/1992 Zb. o ochrane spotrebiteľa, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 274/1993 Z. z. o vymedzení pôsobnosti orgánov vo veciach ochrany spotrebiteľa, zákon Národnej rady
Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí.
3)
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky č. 103/1984 Zb. o opatreniach proti prenosným chorobám.
4)
Napríklad zákon č. 87/l987 Zb. v znení neskorších predpisov, zákon č. 272/1994 Z. z., vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 118/1987 Zb. o veterinárnej ochrane štátneho územia v znení vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva
Slovenskej republiky č. 258/1994 Z. z., vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 121/1987 Zb. o zabezpečovaní zdravotnej nezávadnosti živočíšnych produktov.
5)
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 2/1994 Z. z., ktorou sa ustanovujú hygienické požiadavky na cudzorodé látky v požívatinách.
6)
§ 17 zákona č. 455/1991 Zb. v znení neskorších predpisov.
7)
§ 15 ods. 5 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
8)
Napríklad zákon č. 30/1968 Zb. v znení neskorších predpisov, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
10)
Napríklad zákon č. 238/1991 Zb. o odpadoch v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 255/1993 Z. z.
11)
§ 58 ods. 2 písm. a) zákona č. 455/1991 Zb. v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 132/1994 Z. z.
14)
§ 3 zákona Slovenskej národnej rady č. 11/1992 Zb.
15)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 70/1986 Zb. v znení neskorších predpisov.
16)
Zákon č. 30/1968 Zb. v znení neskorších predpisov.
17)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 347/1990 Zb. o organizácii ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy Slovenskej
republiky v znení neskorších predpisov.§ 10 zákona Slovenskej národnej rady č. 472/1990 Zb. o organizácii miestnej štátnej správy v znení zákona Slovenskej národnej rady č.
595/1990 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 295/1992 Zb. a zákona Slovenskej národnej rady č. 487/1992 Zb.
18)
§ 90 písm. a) vyhlášky Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 121/1987 Zb.
19)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 472/1990 Zb. v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 595/1990 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 497/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 499/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 510/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 571/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 572/1991 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 11/1992 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 295/1992 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 307/1992 Zb., zákona Slovenskej národnej rady č. 487/1992 Zb., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 40/1993 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 154/1993 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 162/1993 Z. z. a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 278/1993 Z. z.
20)
§ 22 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
23)
§ 7 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 274/1993 Z. z.
24)
Napríklad zákon č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov, zákon Slovenskej národnej rady č. 30/1992 Zb. o Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore.
25)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 193/1992 Zb. o Štátnom fonde zdravia v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 242/1994 Z. z.§ 28 ods. 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 272/1994 Z. z.
26)
Zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.
27)
Zákon č. 142/1991 Zb. v znení neskorších predpisov.